Sport

2014.01.21. 15:20

Kubában edzett Hámori Ádám

Kubai edzőtáborban vett részt a magyar ökölvívó-válogatott tagjaként a kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület ifjú bunyósa, Hámori Ádám.

Tóth Gábor

Tizenegy napot töltött Kubában, a földkerekség első számú boksznagyhatalmának havannai edzőtáborában a magyar ökölvívó válogatott 21 tagú kerete. A Villa Panamericana nevű edzőcentrumban, s az ugyancsak az 1991-es Pánamerikai Játékokra épült Hotel Panamericanóban 2001 és 2013 után már harmadik alkalommal szállt meg és edzőtáborozott a magyar válogatott. A keretben nagyjából fele-fele arányban oszlott meg a tapasztalt felnőttek és a fiatal klasszisjelöltek aránya – utóbbiak táborát erősítette a kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület 19 éves bunyósa, Hámori Ádám.

Hámori Ádám remekül érezte magát Kubában, Havannában. Fotó: Ch. Gáll András

Az első két napon hajnali futás vezette be a programot, majd következett a technikai-taktikai foglalkozás hol a szabadban, hol az edzőteremben, együtt a számos korosztályos világbajnokot is felvonultató kubai utánpótlás kerettel. Három délelőtt éles összecsapások zajlottak, meccsenként három menetben, vérbeli mérkőzéshangulatban. A junior Európa-bajnok, ifjúsági Eb-ezüstérmes Hámori Ádám – aki 2012-ben felnőtt magyar bajnoki címet is szerzett 81 kilóban – két ellenfelét is kiütötte. Válogatottunk két alkalommal is ellátogatott a Finca Rancho Luna nevű táborba, a „Bajnokok Kiképzőhelyére", a felnőtt válogatott edzőközpontjába. Ahol a kubai ökölvívás élsportolóival kesztyűzhettek a mieink.

– Remekül sikerült ez az alapozó, tapasztalatszerző táborozás, amellyel az év végi pihenő után ráhangolódtak a versenyzők a 2014-es esztendő feladataira – összegzett Kovács László szövetségi kapitány. – A tizenegy nap legnagyobb pozitívuma az volt, hogy mindennap együtt dolgozhattunk a kubaiakkal, egy kivételesen eredményes bokszkultúra képviselőivel. Egyértelmű, hogy több súlycsoportban helyet kell biztosítanunk a fiataloknak, akik az idei világversenymentes esztendő után 2015-ben már szóhoz juthatnak a felnőtt Eb-n és világbajnokságon. Ádám kivételes ügyességgel, egyensúlyérzékkel, ütőerővel rendelkezik. A magyar boksz egyik nagy értéke.

– Másodszor voltam Kubában, ezúttal jobban éreztem magam, mint tavaly – fogalmazott Hámori Ádám. – Talán azért, mert sok fiatal volt a keretben, olyanok, akiket az edzőtáborokból, a versenyekről már jól ismertem. És szerintem ezúttal a teljesítményem is jobbra sikeredett. Az állóképességi és a szakmai foglalkozásokon is sikerült keményen odatennem magam, de a boksz is jól ment. Sokat tanultam a kubai bunyósoktól, örülök, hogy ott lehettem az edzőtáborban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!