Új terem, új kihívások

2017.12.14. 19:37

Látogatóban a Haladás VSE Veréb István vezette birkózó-szakosztályánál

Már új, impozáns termében készülhet a következő kihívásokra a Haladás VSE birkózószakosztálya is – amely ismét eredményes évet tudhat maga mögött.

Horváth Erika

Jó kondi nélkül nincs birkózás. Középen Veréb István vezetőedző Fotók: Unger Tamás

 

Lendületes bemelegítés. Elöl Ligeti Richárd, aki az idei U23-as vb-n volt válogatott, mögötte Wittmann Kristóf, aki a jövő évire készülhet

Nem mondhatni, hogy a Haladás birkózószakosztályának rossz helye lett volna átmeneti otthonában. A Rohonci úti régi termével sokkal jobb nem is történhetett volna, mint hogy lebontották, hiszen gyakorlatilag szétrágta az idő vasfoga. A volt Szent-Györgyi iskola tornatermét nevezték ki ideiglenes birkózóteremmé, ahol két szőnyegen közel két évig nyugodtan dolgozhatott tanítványaival Veréb István. Ezt a szakosztályt nem viselte meg az átmeneti állapot, létszámában és eredményességében is a régi – továbbra is az ország egyik szabadfogású fellegvára. Még az is kijelenthető, hogy a legjobb, hiszen ez nem egy gyűjtőhely, hanem minden birkózója saját nevelésű. Nem véletlenül kapott az országos szövetségtől sportági centrum besorolást, majd az ellenőrzések során kiváló minősítést – ahol a munka és dokumentáció is példaértékű.

Igazán kiérdemelték, hogy az új sportkomplexumban egy korszerű, minden igényt kielégítő főhadiszállást kaphassanak. A sportcsarnok alsó szintjén található a réginél sokkal nagyobb birkózóterem. Itt három szőnyegen gyakorolhatnak, ráadásul nem a régi tornaszőnyegekre kerültek a küzdőteret jelző ponyvák – ez egy modern, süllyesztett konstrukció, ahol a küzdőtér egy szintben van a padozattal. A HVSE birkózói két hete vették birtokba az új termet, amely egyre otthonosabb. Ottjártunkkor, a délutáni edzésen 35-en gyakoroltak az ötévestől a felnőtt válogatott kerettagokig. Persze nem csak a szőnyegeken. Hiszen a birkózásban az erő, a kondíció létfontosságú – az elmúlt évek során beszerzett erősítő gépek, fekvenyomó-, guggolóállvány, súlyzók, spinning kerékpárok is segítik a minél jobb felkészülést.

És természetesen a vezetőedző, szakosztályvezető, mindenes Veréb István. Komfortosabb körülmények között végezheti szerteágazó feladatait az eddigieknél, hiszen kialakítottak egy edzői szobát is, amelynek nagy ablaka a birkózóteremre néz. Ahogy érkeznek a versenyzők, mindenkivel kezet fog, szót vált, a legkisebbekkel is. Itt életforma a rend, a fegyelem, az egymás iránti tisztelet.

Jó kondi nélkül nincs birkózás. Középen Veréb István vezetőedző Fotók: Unger Tamás

Az olimpiai bronzérmes Hatos Gábor – aki már edzőként is dolgozik egyesületénél és az ifiválogatott mellett is segédkezik – budapesti elfoglaltsága miatt hiányzik. Amíg végignézzük a 2017-es év eredménylistáját, Ligeti Richárd vezényli a gyakorlatokat – ő is az edzői pályára készül. El is kél a segítség, „telt ház” van a szőnyegeken.

Ami az idei évet illeti: a nagyon jók közé sorolható. Világversenyekre öten jutottak ki a szakosztályból, a felnőtt Európa-bajnokságon ifj. Veréb István a szabadfogás 86 kilós súlycsoportjában bronz-érmes, Ligeti Dániel a 125-ben ötödik lett. (Ők ketten most is a válogatottal dolgoznak.) Az U23-as világbajnokságon Ligeti Richárd, a serdülők Európa-bajnokságán Takács Ferenc és Nemes Bálint indulhatott. 2017-ben 51 versenyen léptek szőnyegre a Haladás birkózói, ebből 12 volt a nemzetközi megmérettetés. Összesen 12-en válogatott kerettagok, közülük öten felnőttek. Az országos bajnokságokon öt aranyat, hét ezüstöt és 12 bronzot, a diák-olimpiákon két aranyat, négy ezüstöt és három bronzot gyűjtöttek a szombathelyi zöld-fehérek. A legjobban sikerült magyarországi versenyük a szabadfogású felnőtt ob volt, ahol három arany (Molnár Bálint, ifj. Veréb István, Csercsics Richárd), egy ezüst (Ligeti Dániel) és három bronz (Ligeti Richárd, Hatos Gábor, Wittmann Kristóf) volt az éremtermés – ezzel a Haladás nyerte a csapatversenyt is.

Az idei versenyprogram lezárult, már a következő évi kihívásokra készülnek.

- A legfontosabb verseny 2018-ban a budapesti felnőtt világbajnokság lesz, reményeim szerint két-három birkózónk is ott lehet – mondja a vezetőedző. – Ligeti Dani most a kötöttfogással próbálkozik, így a fiam mellett a szabadfogású nehézsúlyban megnyílhat az út Csercsics Ricsi előtt. És talán még Hatos Gabit is sikerül bevetni az új, 92 kilós súlycsoportban. Takács Ferenc és Nemes Bálint már ifjúsági világversenyekre pályázhat, Wittmann Kristóf pedig még két évig az U23-as korosztályban versenyezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában