Sport

2010.10.13. 08:20

Megabalhé: megvadult szerb huligánok tomboltak Genovában (frissítve - elfogták a főkolompost) - videóval

A szerb labdarúgó-szövetség elnöke szerint előre megtervezett, jól koreografált rendbontás történt kedd este Genovában a félbeszakadt Olaszország-Szerbia Európa-bajnoki selejtezőn, az akció a szövetség vezetői ellen irányult, és a szervezőket Belgrádban kell keresni.

MTI

Tomislav Karadzic elmondta szerb újságíróknak, már két napja, az észak-olasz kikötővárosba való megérkezésük óta "puskaporos volt a levegő"; mint fogalmazott, "kellemetlenségeik" voltak az edzés alatt, a szállodánál és a mérkőzés napján.

Belgrádi lapok beszámolói szerint szerb huligánok kedd délután előbb Vladimir Stojkovicot, a válogatott kapusát szidalmazó rigmusokat skandáltak a válogatott szállásánál - a biztonságiaknak úgy kellett kivezetniük őket -, majd este még súlyosabb incidens történt; néhány szurkoló följutott a szerb válogatottnak a Luigi Ferraris (Marassi) Stadionba induló csapatbuszára, és égő fáklyával hadonászva akart elégtételt venni a kapuson, amiért annak "volt mersze" a Crvena zvezda volt hálóőreként a nagy rivális Partizanhoz hazaszerződni. Stojkovic a hírek szerint könnyebben megsérült, és csak Dejan Stankovic csapatkapitánynak és a hórihorgas csatárnak, Nikola Zigicnek köszönheti, hogy nem esett komolyabb baja. A kapus ezután döntött úgy, hogy inkább nem vállalja a játékot, pedig Vladimir Petrovic szövetségi kapitány a kezdőcsapatba jelölte.

Noha az olasz illetékesek azt állítják, nem tudtak róla, hogy veszélyes elemek is lesznek a kétezer fős szerb vendégtáborban - a szerb lapok 50-70 fős kemény magról írtak -, mondván, a szerb rendőrség nem tájékoztatta őket erről, tény, hogy az egyik szerb napilapban már kedd reggel olvasni lehetett: a Crvena zvezda drukkerei arra készülnek: botrányt okoznak a válogatott meccsen.

 

A szerb lapok biztosra veszik, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) példás büntetést ró ki Szerbiára a genovai botrány miatt. Az újságok szerint szinte biztos, hogy a mérkőzés három pontját 3-0-s gólkülönbséggel az olasz válogatott kapja, és hogy súlyos pénzbüntetéssel számolhat a szerb szövetség. A belgrádi újságok emellett azt találgatták, hogy Szerbiának több hazai Eb-selejtezőt zárt kapuk mögött kell lejátszania, de akár az is elképzelhető, hogy kizárják a szerb válogatottat a további küzdelmekből.

OLDALTÖRÉS: Törtek-zúztak a szerb drukkerek - félbeszakadt a meccs


Nagy valószínűséggel az olasz labdarúgó-válogatott kapja a szerbek ellen kedden este félbeszakadt Európa-bajnoki selejtező három pontját, 3-0-ás
gólkülönbséggel, mivel egyértelműen a vendéghuligánok okozták a rendbontást.

Hasonló eset történt a 2007-es svéd-dán találkozón, akkor a svédek kapták a három pontot.


Nagy valószínűséggel az olasz labdarúgó-válogatott kapja a szerbek ellen kedden este félbeszakadt Európa-bajnoki selejtező három pontját, 3-0-ás
gólkülönbséggel, mivel egyértelműen a vendéghuligánok okozták a rendbontást.

Hasonló eset történt a 2007-es svéd-dán találkozón, akkor a svédek kapták a három pontot.


Nagy valószínűséggel az olasz labdarúgó-válogatott kapja a szerbek ellen kedden este félbeszakadt Európa-bajnoki selejtező három pontját, 3-0-ás
gólkülönbséggel, mivel egyértelműen a vendéghuligánok okozták a rendbontást.

Hasonló eset történt a 2007-es svéd-dán találkozón, akkor a svédek kapták a három pontot.


A genovai meccs 35 perces késéssel kezdődött el, később pedig az újabb botrány miatt - a szerbek pirotechnikai eszközöket és különféle tárgyakat dobáltak a játéktérre - a 6. percben a skót Craig Thomson lefújta a meccset.

A huligánok napközben és a lefújt mérkőzést követően is összecsaptak a rendőrökkel, összesen 17 személyt tartóztattak le. A himnuszok meghallgatása sem sikerült kulturáltan, a hírek szerint a szerbek egy albán zászlót elégettek.

Az ANSA olasz hírügynökség értesülése szerint még a meccs előtt a megvadult szerb szimpatizánsok petárdákat dobáltak a csapatbuszra, az elsőszámú kapus, Vladimir Stojkovic megsérült, és a helyi kórházba szállították. Helyette Zeljko Brkic kezdett a vendégek kapujában, ám kis híján őt is megdobták a pályán.

Tomislav Karadzic, a Szerb Labdarúgó Szövetség elnöke kiemelte: a huligánokat minden bizonnyal Belgrádból irányítják, és a háttérben a Crvena zvezda, valamint az ősi rivális Partizan Beograd táborainak rivalizálásáról van szó. A szerb drukkerek amiatt is tomboltak, hogy a "kedvencek" pénteken, otthon kaptak ki 3-1-re az esélytelenebb észtektől.

A mérkőzés biztonságáért felelős igazgató, Roberto Massucci felháborodva közölte, hogy a szerb szövetség és a szerb rendőrség előzetesen nem figyelmeztette az olasz kollégákat a várható veszélyre.

"Ilyen veszélyes szurkolóknak nem lett volna szabad megérkezniük Genovába" - közölte.

"Ezek a vandálok nem képviselik a szerb nép érzelmeit és magatartását, szégyelljük magunkat és bocsánatot kérünk" - nyilatkozta belgrádi újságíróknak Szerbia római nagykövete, Sanda Raskovic-Ivic. 

Több órán át tartott és éjjel fél egyre fejeződött be a genovai Marassi Stadion kiürítése. A rendőrkordon övezte közel kétezer szerb szurkolót egyenként eresztették ki a stadionból: a kamerák rögzítette ultrákat azonnal őrizetbe vették. A buszokra felszállt szerbeket azonban később újból leszállították és ismét egyenként azonosították őket. A tetoválások alapján az ultrák vezérét keresték, akit végül is fél háromkor sikerült megtalálni az utolsó busz csomagtartójában elrejtőzve. Az olasz sporthonlapok szerda reggeli beszámolója szerint a férfit a többi szerb szurkoló verbálisan támadta.     

A hatóságok nem hozták nyilvánosságra a nevét, a sajtó azonban úgy tudja, Ivan Bogdanovnak hívják. A stadionban halálfejes fekete pólót és az arcát teljesen elfedő fekete maszkot viselő férfi vezette az ultrákat, szétvágta a szerb nézőknek fenntartott szektor védőhálóját és füstbombákat dobott a pályára. A sportújságok honlapjai a "fekete embert" mutatják, amint fedetlen arccal és meztelen felsőtettel a rendőrök elvezetik. A honlapok a férfi testét fedő tetoválásokat elemzik. Mellkasán egy kézigránát is látható. A torinói La Stampa a férfire tetovált 1389-es évszámot magyarázza el olvasóinak: ez a koszovói (első rigómezei) csata időpontja, a szerb nacionalisták számára a nemzeti függetlenség jelképe. A lap nyomtatott vezércikkében azt kérdezi, miért nem állította meg senki a szerb ultrákat.  

Le bestie - A bestiák. A nacionalista ultrák káoszt robbantottak ki - ez volt a La Gazzetta dello Sport szerdai címe. A legolvasottabb sportnapilapban az olasz válogatott kapusa, Emiliano Viviano arról számolt be, hogy kedd este szerb kollégáját Vladimir Stankovicot sírni látta. "Bocsánatot kérek" - hangoztatta a La Gazzettának Stankovic. A genovai rendőrség szóvivője pedig azt hangsúlyozta, hogy a szerbek nem értesítették az olasz hatóságokat az érkező szurkolók veszélyességéről. A Gazzetta megemlíti, hogy a stadionból tudósító szerb riporterek szégyent kiáltottak, ugyanakkor a lap hangsúlyozza, hogy 2009 decemberétől a szerbek vízum nélkül utazhatnak be, így senki nem ellenőrzi őket.    

A kedd esti sajtótájékoztatón az olasz szakvezető, Cesare Prandelli is azt mesélte el, hogy a remegő Stankovic az olaszok öltözőjében keresett menedéket. "Nagy a csalódás és a keserűség" - kommentált Prandelli. "Ilyesmit még életemben nem láttam, leginkább a stadionba a gyerekeiket is elhozó családokat sajnálom"- tette hozzá.     

A Corriere dello Sport első oldalán szintén a szerb ultrák vezére látható magasba tartott középső ujjal: "Ennek adtuk meg magunkat!?" - kérdezte az újság, mely vezércikkében azt írta "a stadion és az ország a szerb ultrák túsza volt". A napilap azt kérdezte, mikor zárják ki a szerbeket az európai labdarúgó-találkozókról.     A torinói Tuttosport, a harmadik legnagyobb sportnapilap, Szerb szégyen címmel jelent meg. A főszerkesztői vezércikk a "Kislány a vadállatok között" címet kapta a stadionban látott rémült gyerekekről. A Tuttosport beszámolt arról, hogy a stadion körül a szerbek még az olasz pénzügyőrséggel is összecsaptak.     

Az Il Secolo XIX genovai napilap azt írta, hogy a zavargások már kedd délután megkezdődtek, amikor a szerbek végigvonultak a városközponton. A polgármester Marta Vincenzi hivatali ablakából látta, hogy az utcán üvegeket dobáltak. Azonnal értesítette a rendőrséget, mely azonban nem avatkozott be, el akarta kerülni az utcai harcot. Genova még nem heverte ki a 2001-es G8-csúcs napjaiban történt utcai háborúk élményét.     

Az olasz válogatott biztonságáért felelős Roberto Masucci éjszakai sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a felelőség nagy részben a szerb hatóságoké. Ha az olaszoknak jelezték volna, kik érkeznek Genovába, nem várták volna őket felkészületlenül. Az olasz biztonsági szolgálat nem tudta, hogy ennyire agresszív szurkolói csoport érkezik.

A SkySport24 sporttelevízió egyenesen azt kérdezte, hogyan lesz Szerbia az EU tagja, ha még szurkolóit sem tudja megnevelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!