Sport

2006.07.17. 12:01

Meghallgatás, halasztás (2004.11.11)

<p align="justify"><strong>Budapest (fp, mti) - A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége mint fellebbviteli bizottság szerdán meghallgatta a doppingvétség miatt athéni olimpiai aranyérmétől megfosztott kalapácsvető Annus Adriánt és a diszkoszvető Fazekas Róbertet, s mindkettejük ügyében a halasztás mellett döntött. A testület egyben megállapította, hogy dr. Pikó Károly orvos felelőssége nem vethető fel.</strong> </p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A MASZ fegyelmi bizottsága szeptember 30-án két évre eltiltotta Annust és Fa-zekast, akik fellebbeztek a döntés ellen. A MOB elnöksége október 15-én született határozatában tudomásul vette a két verseny-ző eltiltását, ugyanakkor felszólította az atlétikai szövetséget a doppingvétség elkövetéséhez esetleg segítséget nyújtó, abban közreműködő személyek szerepének tisztázására, s ha kell, felelősségük megállapítására. Fazekast elégtelen minta-adás, Annust utólagos mintavétel megtagadása miatt zárták ki az athéni olimpiáról, és fosztották meg első helyétől.

A MASZ elnöksége mint másodfokú fellebbviteli testület tegnap meghallgatta Annus Adriánt, Fazekas Róbertet, edzőjüket, Vida Józsefet és orvosukat, dr. Pikó Károlyt. Az atlétákat Tiborczné dr. Bednyák Éva szombathelyi ügyvédnő képviselte, aki Annusék magyarországi ügyében hivatott eljárni. (Emlékezetes, dr. Eva Maria Barki osztrák ügyvédnő a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon képviseli Annusék érdekeit.) 

A többórás meghallgatásról Rábold Gusztáv MASZ-elnök elmondta, Annus esetében felmerült, hogy a versenyző a nemzetközi szövetségnek (IAAF) korábban hivatalosan bejelentette visszavonulását, a MASZ felé azonban ezt nem tette meg, és egyúttal kérte a fegyelmi eljárás lefolytatását. Az elnökség ezért szerdán felszólította Annust, hogy nyilatkozzon a jövőjét illetően, ő azonban ezt nem tette meg, és halasztást kért. Kormányrendelet alapján a visszavonult sportoló ellen nem indítható fegyelmi eljárás. Fazekas ügyében a MASZ kezdeményezésére történt kéthetes halasztás, mivel újabb szempontok merültek fel, így többek között új tanúk meghallgatására van szükség. Dr. Pikó Károly, Annus és Fazekas orvosa esetében az elnökség kétórás tárgyalás után megállapította, hogy felelőssége nem vethető fel. "Az elnökség, akárcsak a Magyar Olimpiai Bizottság orvosi bizottsága, megállapította, hogy a doppingesetek kapcsán orvosi mulasztás nem történt. A MASZ egyúttal köszönetet mondott Pikó doktornak a 23 éven át tar-tó együttműködésért", mondta Rábold. Dr. Pikó Károly az elmúlt hónapokban már nem állt a MASZ alkalmazásában, az olimpián a MOB orvosi csoportjának tagjaként vett részt. 

A meghallgatást követően Pál T. Gábor, a dobók személyi titkára optimistán nyilatkozott:
- Úgy érezzük, hogy a másodfokon eljáró szerv sokkal korrektebb, mint mint az elsőfokú döntést meghozó fegyelmi bizottság. Meghallgatják és megértik az általunk érvként hangoztatott tényeket, és a bizonyítás során az orvos szakértői véleményeket sem hagyják figyelmen kívül. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy másodfokon is számunkra kedvezőtlen, elmarasztaló döntés szülessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!