Sport

2013.01.02. 18:04

Megvan a Haladás leendő irányítója?

A mindössze 16 éves Rácz Barnabást a szakemberek tavalyelőtt és tavaly is az Illés Béla Football Akadémia legjobb játékosának választották. Az utánpótlás-válogatott irányító tervei szerint egy,- másfél éven belül bemutatkozna a Haladásban is.


A 16 éves, korosztályos válogatott  futballista az U17-es nemzeti tizenegy meghatározó tagja, a szakemberek szerint óriási tehetség. 2011-ben és 2012-ben is az Illés Akadémia legjobbjának választották - legutóbb Németh Márióval megosztva kapta a kitüntetést.

Rácz az ősszel a Haladás-Illés Akadémia U17-es csapatában 13 meccsen 8 gólt lőtt, a Győri ETO elleni, idegenbeli Ligakupa-meccsen bemutatkozott a Szombathelyi Haladásban, emellett a gyirmóti NB II-es bajnokin debütált a Haladás NB II-es csapatában is. Rácz igazi sportcsaládba született, édesapja Rácz Gábor és édesanyja Vizer Erzsébet egyaránt tornaedzők.

 

 

Rácz Barnabást óriási tehetségnek tartják a szakemberek

- Az akadémiai szavazáson mindenki, így jómagam is Németh Márió elsőségére tippeltem, és miután egyéni díjról van szó, így arra nem is számítottam, hogy engem is díjaznak - jelezte Rácz Barnabás a www.haladas.hu oldalon. - Nagyon nagy dicsőség ez számomra, és roppant büszke vagyok az elismerésre. Jó évet zártam, még jobbat mint a 2011-es esztendő volt, sokat fejlődtem tavaly. Mind klubcsapatomban, mind pedig a válogatottban remekül ment a játék - persze társak nélkül egyaedül kevés lennék.  Ami a kezdeteket illeti: öt évig a Lurkóban futballoztam, majd két évig a HVSE-ben játszottam, idén pedig negyedik évemet taposom az Illés Akadémián. Belső középpályást, irányítót játszom, de szerepeltem már a jobb és a bal oldalon is.

Erősségem a gyors passzos futball, az egy-egy elleni játék, és elég pontosak az indításaim is. Termetemből adódóan a fejjátékomon van mit csiszolni, és a támadásbefejezéseken is lenne mit javítanom. Eredendően jobblábas vagyok, de a balt is próbálom fejleszteni. Természetesen jólesik, hogy az ominózus televíziós interjúban Radó András engem nevezett meg, mint a jövő szombathelyi tehetségét, szeretem és nagyon tisztelem a játékát. Annak is örülök, hogy ősszel a felnőttek között is szerepelhettem, bevallom nem volt egyszerű felvenni a tempót a győri ligakupa,- és a gyirmóti NB II-es meccsen, sokkal gyorsabb a játék. Ha a fejlődésem töretlen marad, szeretnék már fiatalon a Haladásban játszani, egy-másfél év múlva jó lenne a felnőttkerethez tartozni.

Tudom, hogy nem lesz egyszerű feladat, hiszen egyre erősebb az NB I-es mezőny, nem könnyű bekerülni. Idővel aztán külföldön, ha rajtam múlana Spanyolországban folytatnám pályafutásomat. Korábban érdeklődtek külfüldről és belföldről is irántam, de szüleimmel és edzőimmel leültünk, és abban maradtunk, hogy korai lenne váltanom. Ráadásul az akadémián jó helyen vagyok, nagyon jó az itteni képzés.

- Ami a tavaszt illeti: az U17-es csapatommal bajnokságot akarok nyerni, és minél többször szeretnék az NB II-es csapatban játszani. Utóbbi edzője, Tóth László korábban utalt rá, hogy lehet erre esélyem. Tisztában vagyok vele, hogy rengeteget kell még fejlődnöm, messze nem vagyok még kész játékos - jelen pillanatban ott tartok, ahol szeretnék, de nem elégszem meg ennyivel, haladok tovább - zárta szavait Rácz Barnabás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!