Sport

2009.03.27. 03:29

Megvédte bajnoki címét a Bolyai lány kosárcsapata

Pécs - Az V-VI. korcsoportos amatőr kosárlabda diákolimpia országos döntőjében megvédte tavalyi bajnoki címét a Bolyai lány csapata.

Vastag Nándor

A kétnapos országos döntőben a fiúknál és a lányoknál is a Bolyai képviselte a vasi színeket, utóbbi ráadásul címvédőként utazott Pécsre.

A lányoknál 15 csapat nevezett a fináléra, így öt hármas csoportot alakítottak ki a szervezők. A szombathelyiek mindkét ellenfelüket megverték - az Egert 49:31-re, az Debrecent 49:19-re - de ez nem volt elég, hogy egyenes ágon a négy közé jussanak. Az öt csoportgyőztes között ugyanis a kosárarány kiszámításával döntötték el a helyezéseket - mivel a Bolyai negyedik lett ebben a sorban, így a négybe kerülésért selejtezőt kellett játszania az ötödik Szerenccsel. 

A csoportkör után gyakorlatilag pihenő nélkül kezdődött el a találkozó, de a vasiak minden tartalékukat mozgósították, így végig vezetve hat ponttal jobbnak bizonyultak (32:26). Az elődöntőben a váci riválisnak esélyt sem adtak, 43:30-ra nyertek, és készülhettek a Pécs elleni döntőre. A házigazdával az aranyéremért játszani mindig nehéz, de a szombathelyiek kiválóan megoldották a feladatot, taktikus és remek játékkal 34:21-re győztek. A bolyaisok 2008 után újra magasba emelhették a vándorserleget, sőt különdíjakat is kaptak. A legeredményesebb edzőnek Kollerics Barnabást választották, az all-star csapatba pedig Bódi Nikoletta és Konti Klára is bekerült.

A fiúk mezőnyét 20 csapat alkotta, így először négy ötös csoportban zajlottak a küzdelmek sajátos lebonyolítás szerint: az első mérkőzések győztesei az 1-2., a vesztesei a 3-4. pozícióért léptek pályára. A csoportban a Bolyai fiú csapata második lett, miután Egert simán verte (52:31), de Szegedtől nagy küzdelemben kikapott (32:34). A folytatásban az 5-8. helyért játszhattak a szombathelyiek, s előbb kikaptak a Mohácstól (43:49), majd visszavágtak a szegedieknek (29:27) így hetedikként fejezték be a tornát.

A végeredmémy. Lányok: 1. Bolyai (Bódi Nikoletta, Janzsó Alexandra, Konti Klára, Kukor Sára, Horváth Ágnes, Avas Kinga, Avas Ancilla, Goda Zsófia, Varga Réka, Szalay Gabriella, Vargyas Lilián. Felkészítő: Kollerics Barnabás), 2. Leöwey, Pécs, 3. Nikola, Budapest, 4. Boronkay, Vác. Fiúk: 1. Bocskai, Szerencs, 2. Temesvári, Esztergom, 3. Nikola, Budapest, 4. Petőfi, Mohács, 7. Bolyai (Polyák Máté, Gáffy Áron, Perge Pál, Perge Dávid, Varga Márton, Varga Máté, Debreczeni Máté, Kovács Barnabás, Kovács Dominik, Schmall Gyula, Komálovics András. Felkészítő: Kunecz Árpád).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!