Sport

2017.09.04. 18:25

Megverte Csehországot magyar kosárlabda-válogatott, Eb-győzelem 48 év után

KOLOZSVÁR A kosárlabda- Európa-bajnokság csoportkörének 3. fordulójában legyőzte Csehországot a magyar válogatott - ezzel komoly esélyt teremtett magának a nyolcaddöntőre.

Tóth Gábor

Csorvási Milán, az Egis Körmend 29 éves centere végigdolgozta az Európa-bajnoki felkészülést a válogatottal, a keretszűkítés után maradt ki a nemzeti csapatból. A piros-fekete szurkolók egyik nagy kedvence itthonról szorít válogatott társainak.

Csorvási Milán, a Körmend centere Fotó: MKOSZ/Karaba Tünde

- Először is gratulálok a játékosoknak, a szakmai stábnak, a komplett magyar Eb-delegációnak - fogalmazott boldogan Csorvási Milán.
- Nagyot játszottak, nagyot küzdöttek a fiúk. Jól kezdtük a meccset, érezhetően megleptük ellenfelünket, gyorsan tíz pont körüli előnyre tettük szert, és ezt a különbséget biztosan tartani is tudtuk. Támadásban kiemelném Vojvoda és Hanga teljesítményét, védekezésben pedig Kovács Petinek jár a dicséret, sokat tett hozzá ehhez a meccshez. De alapvetően mindenki beletette a magáét a közösbe - csapatmunka eredménye ez a nagyon fontos diadal. Véleményem szerint az látszott, hogy mi sokkal jobban felkészültünk a csehekből, mint ők belőlünk. Az egész meccsen érződött, hogy jó a taktikánk, szervezett a csapat. Óriási lépést tettünk a csoportból való továbbjutás felé, mert szerintem Románia gyengébb erőt képvisel, mint Csehország. Félreértés ne essék, a románok elleni kedd esti meccs nem lesz sétagalopp. Komoly nyomás alatt lép majd a pályára mindkét csapat - és vélhetően sok szurkoló előtt, pokoli hangulatban. De már csak egy apró lépés hiányzik a bravúrhoz, a nyolcaddöntőhöz. Szerintem megoldják a fiúk a feladatot!

Hanga Ádám óriásit játszott, 31/18 pontja mellett - 63 százalékos pontossággal tüzelt - 8 lepattanót is szerzett és 8 gólpasszt adott
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyarország-Csehország 85-73 (23-16, 21-17, 22-25, 19-15). - Kolozsvár, 1893 néző, Európa-bajnoki kosárlabda-mérkőzés, C csoport, vezette: Sahin (olasz), Maestre (francia), Reid (ausztrál).

Magyarország: Hanga 31/18, Kovács P. -, Vojvoda 18/6, Allen 10, Keller 6. Csere: Perl 12, Eilingsfeld 3, Karahodzsics 2, Ferencz 3/3. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan.

Csehország: Satoransky 18/6, Welsch -, Hruban 12, Peterka 2, Kriz 2. Csere: Auda 15, Bohacik 2, Palyza 18/12, Sirina 2, Svridlik 2. Szövetségi kapitány: Ronen Ginzburg.

Az eredmény alakulása. 4. perc: 11-2. 8. perc: 22-10. 13. perc: 30-21. 18. perc: 39-29. 20. perc: 44-33. 25. perc: 54-44. 30. perc: 66-58. 34. perc: 71-62. 37. perc: 77-65.

Roppant agresszívan és 7-0-val kezdtünk. A folytatásban is a Hanga vezérelte magyar csapat diktálta a tempót - a csehek már a 4. percben időt kértek (11-2). Keményen védekeztünk, jól lepattanóztunk, pontosan dobtunk. Állandósult a tíz pont körüli, fölötti magyar fór. De aztán megérkezett a meccsbe Csehország is. Ugyanis gyorsan elértük az öt csapatfaultot, Keller pedig kapott egy technikait. Óriási birkózással kezdődött a második negyed, közelítettek a csehek, visszavertük a támadást (13. perc: 30-21). Felgyorsult a játék, rohantak a csapatok. A nagy tempóban mindkét oldalon csúszott hiba a játékba - a csehek kőkeményen, faulthatáron dolgoztak. Hanga jelentette a különbséget a felek között, remekül dobta a triplákat (is). De mindenki hozzátette a magáét, így 11 pontos magyar előnyt mutatott az eredményjelző a szünetben (20. perc: 44-33).

Fordulás után is szervezett teljesítménnyel rukkolt elő válogatottunk. A csehek küszködtek, olykor felzárkóztak hat-hét pontra is, de mindig jókor érkezett egy magyar kosár - általában Hanga, vagy Vojvoda volt eredményes. Ám az érezhető volt, hogy az ellenfél egy pillantra sem adja fel. Az utolsó etapra így maradt izgalom (30. perc: 66-58). Úgy tűnt, hogy a játékvezetők jobban tisztelik a cseheket. Ez sem zavarta meg csapatunkat. Fogyott az idő, nem csökkent a különbség (34. perc: 71-62). A közvetlen hajrában már mindkét csapat görcsösen kosarazott. Csúsztak-másztak a játékosaink - de egyre közelebb kerültek a győzelemhez (37. perc: 77-65). És ki is harcolták a diadalt! Ha kedden este (19.30, M4 Sport) legyőzzük Romániát is - amire van esély -, akkor továbbjutunk a csoportból, a nyolcaddöntőben folytathatjuk! A magyar válogatott legutóbb 48 éve, 1969. október 2-án nyert meccset Európa-bajnokságon, amikor is az olaszországi kontinenstornán 92-76-ra legyőzte Svédországot.

A román válogatott a verhető kategóriába tartozik. Az Eb-re magát házigazdaként "kvalifikáló" Románia keretében csak a hazai bajnokságban edződő játékosok vannak - a magyar szurkolók számára a korábban a Körmendet erősítő Török Rolland lehet ismerős. Ha tovább akarunk jutni a csoportból, akkor nyernünk kell!

Románia Európa-bajnoki kerete: Vlad Moldoveanu (Demir Insaat Buyukcekmece Basket), Andrei Mandache (CSM CSU Oradea), Alexandru Olah (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca), Emanuel Cate (Club Basquet Prat), Rolland Török (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca), Catalin Baciu (CSA Steaua CSM Eximbank), Bogdan Nicolescu (CSM CSU Oradea), Titus Nicoara (BCM U Pitesti), Radu Paliciuc (BC CSU Sibiu), Catalin Petrisor (Phoenix Galati), Octavian Popa-Calota (BC SCM Timisoara), Nándor-Levente Kuti (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca).

A C csoport másik hétfői mérkőzésén: Montenegró-Horvátország 72-76. A Spanyolország-Románia találkozó lapzártánk után ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!