Sport

2013.01.18. 20:19

Mindhalálig teke: Németh Lajos, a játékos és elnök

Nemrégiben a világbajnokok tornáján tűnt fel a 68. évében járó Németh Lajos. Természetesen a pályán, hiszen immár fél évszázada igazolt versenyző. No és ötödik éve a Vas Megyei Tekézők Szövetségének az elnöke.

Horváth Erika

Nemcsak az alkalomnak, a kétévenként megrendezendő magyar tekevilágbajnokok tornájának szólt, hogy Németh Lajos tekegolyót fogott a kezébe. Mint ahogy a másik vasi kétszeres világbajnok, Nagy László is aktívan játszik - pedig negyed évszázada már, hogy 1986-ban és '88-ban is aranyérmesek lettek a magyar csapattal. Németh Lajos a 68. évébe lépett. Azt mondja, a '88-as budapesti vb-n befejező emberként tíz évet biztosan öregedett. Így még többet letagadhat. Ma is aktívan játszik  immár ötven éve igazolt versenyző.

Az idősebbeknek nem kell őt bemutatni, de mindenképpen érdemes végigszaladni gazdag sportpályafutásán. A Cipőgyár, az SZSE, és az egyesülésükből alakult Sabaria játékosa volt, utóbbi klubbal bajnoki ezüst volt a legjobb eredménye. Tizennyolc éven keresztül erősítette a magyar válogatottat - 1998-ig nem jöttek olyan fiatalok, akik kiszoríthatták volna. Kilenc vb-érme van, a két csapatarany mellett két ezüst és két bronz is, illetve párosban is két ezüst és egy bronz. A legjobb egyéni eredménye 1992-ben egy negyedik hely  három fával maradt le a bronzról. Az egyéni eredményt mindig háttérbe szorította a csapatérdek. Amiatt mindig a biztonsági játékra kellett törekedni, s így nem maradt nagy esély egyéniben - mondja. A következő korszak 1988-ban kezdődött Németh Lajos életében, amikor Ausztriába igazolt. Négy évig volt az Oberpullendorf játékosa - sikerült átállítani az osztrákokat is a magyar szisztémára, a sokkal több edzésre és erőnléti munkára. Csapatsportban Burgenland történetében ők szerezték az első osztrák bajnoki aranyat '91-ben. Aztán a BBSV Wien következett 15 esztendőn át  összesen húsz csapat és hat egyéni osztrák bajnoki címet számlál. Munkájára az osztrák szövetség is felfigyelt, öt éven át volt a férfi és női válogatott kapitánya, ebből az időszakban két világbajnoki arany- és három ezüst volt a termésük.

Németh Lajos 1962 óta igazolt versenyző. Jelenleg az osztrák Neunkirchen csapatában tekézik. Fotó: Kiss Teodóra

Ez az időszak jó visszaigazolás volt arra, hogy a versenyzőként kialakított saját szisztémám másoknál is sikert hozhat a világversenyekre való felkészülésben  mondja.

Németh Lajos ma is Ausztriában játszik, negyedik éve a Neunkirchen csapatában. De közben ismét elkezdődött egy új korszak.

- Egyre inkább foglalkoztatott, hogy itthon is át kellene adni a tapasztalataimat. Öt éve választottak meg a megyei szövetség elnökének. Nagy feladatot végzünk a kollégáimmal, hiszen a labdarúgás után a teke a legnagyobb tömegeket megmozgató sportág. Ráadásul az országban a teke Vas megyében a legnépszerűbb. Rengeteg csapatunk van  egy szuperligás, négy NB I-es, hat NB II-es, nyolc NB III-as, 15 megyei, és legalább száz amatőr együttes. Sajnos a gazdasági válság áldozata lett két női és egy férfi élvonalbeli csapatunk. Szerencsés helyzetben van a Répcelak, hogy a város megfelelő anyagi körülményeket biztosít számára. A szövetségünk bonyolítja le az NB III. nyugati és a megyei I-es bajnokságot, emellett számos versenyt is mi rendezünk. De emellett van még számos tervünk, célunk. A sportág népszerűsítésére és a fiatalokra is igyekszünk koncentrálni. A diákolimpiákról a tehetségeseket utánpótlás seregszemlékre szeretnénk irányítani, ahol hibákat javíthatnánk, tanácsokat adhatnánk, rendszeresen foglalkozhatnánk velük  annál is inkább, mert nagyon kevés a szakképzett edző. Aztán jó lenne majd egy megyei ificsapatot bajnokságban is indítani.

Hogy meddig lehet a tekét csinálni?

- Versenyszerűen talán még jövőre. Egyelőre még szüksége van a szervezetemnek arra, hogy hetente háromszor meghajtsam. De utána is a sportágban maradok. Ebben a közegben érzem igazán jól magam.

 

 

A Vas Megyei Tekézők Szövetsége idén megalapította a Győzelemért elnevezésű plakettjét. Nem véletlenül: a tavalyi év U23-as világbajnok párosa, Ritter Tamás és Vörös Milán kapta meg először kiemelkedő eredményéért a tekebálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!