Sport

2006.07.17. 11:44

MOB: Újabb elhatárolódás (2004.10.18)

<p align="justify"><strong>Budapest (mti) - A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a fegyelmi vizsgálatok eredményeinek ismeretében pénteki ülésén a leghatározottabban elítélte mindazokat, akik Athénban a doppingszabályokat megsértették.<br /></strong></p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A szervezet vezetősége az MTI-hez eljuttatott határozat értelmében a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert kétéves eltiltását tudomásul vette, egyúttal ismételten és nyomatékkal kérte a Magyar Atlétikai Szövetséget, hogy szólítsa fel Annus Adriánt aranyérme visszaszolgáltatására, a versenyzőt pedig felszólította, hogy helyzete tisztázása érdekében vesse alá magát DNS-vizsgálatnak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság fegyelmi határozatában felmerült, csalásra vonatkozó gyanú miatt a MOB elöljárói úgy vélik, az ügy kivizsgálását folytatni kell, ezért az elnökség felszólította az atlétikai szövetséget a doppingvétség elkövetéséhez esetleg segítséget nyújtó, abban közreműködő személyek szerepének tisztázására, s ha kell, felelősségük megállapítására. Az elnökség az atlétikai doppingügyek lezárásáig kezdeményezte dr. Pikó Károly visszahívását a MOB orvosi bizottságából.


A Magyar Súlyemelő Szövetség jelentését a MOB vezetősége ismételten nem fogadta el, mivel tényleges fegyelmi eljárásra nem került sor. A MOB vezető testülete határozatában még kitér arra: "a történtek ismeretében joggal feltételezi, hogy az olimpiát megelőző hazai és nemzetközi doppingellenőrzések során a mintavételt végző személyek nem látták el megfelelő körültekintéssel és szigorral feladataikat. A több száz elvégzett vizsgálat negatív eredménye azt igazolta, hogy a közölt eredményekkel a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a szaktárcának azt bizonyították, hogy a versenyzők tisztán készültek fel az olimpiai játékokra. Az elnökség szükségesnek tartja a magyarországi doppingellenőrzés átfogó, teljes körű átvilágítását és felülvizsgálatát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség közreműködésvel." 


A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége ezzel összefüggésben előterjesztette a "Doppingmentes sportért" címet viselő programját. Végrehajtását a december 11-én ülésező közgyűlés jóváhagyása után széles körű összefogással az állami sportvezetés közreműködésével kívánja megvalósítani.
A MOB elnöksége egyúttal tudomásul vette, hogy az érintett sportolók jogorvoslattal élnek, egyben leszögezte, hogy jogerős határozat meghozataláig a dopping-ügyekkel nem foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!