Sport

2017.08.02. 18:45

Monstre vívótábor - Négy helyszínen több száz versenyző edz

SZOMBATHELY - Négy helyszínen, immáron a 26. nemzetközi vívóedzőtábort rendezi a vasi megyeszékhelyen a Solti-Team.

Pum András

Aki úgy érzi, a kánikulában az utcán nyomban megsül, látogasson ki egy vívóedzésre az ELTE SEK sportcsarnokába, ahol több száz külföldi és magyar vívó még nagyobb forróságban izzad nap mit nap. Múlt péntektől vasárnapig tart a hagyományos, sorrendben a 26. nyári nemzetközi vívótábor. A tábor ötlete anno Solti Antal mes-teredző fejéből pattant ki, azóta évről évre egyre többen látogatnak el Szombathelyre.

A világ minden tájáról érkeztek sportolók Szombathelyre Fotó: Nagy Jácint

- Ezekben a napokban 20 nemzet több mint 600 sportolója négy szombathelyi helyszínen készül - mondta Szabó András táborvezető. - Az egész világról, Kanadától Hongkongig bezárólag érkeztek versenyzők. A legfiatalabb 13, a legidősebb 60 esztendős, széles tehát a paletta. Legnagyobb számban - 190 fővel - a magyarok képviseltetik magukat, köztük 12 szombathelyi és sárvári versenyzővel. A törökök is nagy számban érkeztek, és idén 30 szaúd-arábiai sportoló is nálunk edz. A párbajtőrözők itt, az egyetemi csarnokban, a kardozók a Gépipari tornacsarnokában, a felnőtt tőrözők a Nagy Lajos Gimnáziumban, a kisebbek a POTE csarnokában készülnek. Több neves sportolót is vendégül láthatunk, így az öttusa-világbajnok Alekszejev Tamarát, az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes párbajtőröző Bányai Zsombort, vagy a kardban olimpiai ezüstérmes, világbajnok Nemcsik Zsoltot is említhetem az edzők közül. Minden elismerésem a sportolóké: habár megszenvednek a hőségben, fáradhatatlanul dolgoznak. Délelőtt két, délután másfél órás tréningeket tartunk, életkor, tudásszint és nemek alapján gyakorolnak egymással a versenyzők. A forróság miatt kötelező ivószüneteteket is beiktatunk. Megható és egyben felemelő történet egy svéd fiúé, aki két évvel ezelőtt, 16 évesen itt edzett, később csontrákot diagnosztizáltak nála, és amputálták egyik lábát, protézist kapott. Ám idén is eljött, most már nem versenyzőként, hanem nézőként: ennyire megfogta az itteni hangulat. Az edzéseket pénteken és szombaton háziversenyekkel zárjuk, majd szombat este tartjuk a záróbankettet, ahol a klubok különböző, gyakran mókás koreográfiákkal, bemutatóval búcsúznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!