Sport

2010.12.02. 19:15

Oroszország, majd Katar rendezheti a foci vb-t

Nyolc év múlva, 2018-ban Oroszország, négy esztendővel később, 2022-ben pedig Katar lesz a labdarúgó-világbajnokság házigazdája - jelentette be csütörtökön, Zürichben Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke.

MTI

A szervezet végrehajtó bizottsága egyszerre döntött a két torna helyszínéről.

A nyolc év múlva sorra kerülő vb-re az oroszok mellett Belgium és Hollandia, valamint Spanyolország és Portugália közösen, illetve Anglia pályázott, míg a négy esztendővel később rendezendő viadalnak Kataron kívül Ausztrália, a Koreai Köztársaság, az Egyesült Államok és Japán szeretett volna otthont adni.

Oroszország és Katar egyformán története során először rendezhet futball-világbajnokságot.

A voksolásra jogosultak létszáma eredetileg 24 volt, azonban a tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut az etikai bizottság november 18-án egy évre eltiltotta, mert a Sunday Times által megrendezett "lebuktató akció" során bebizonyosodott róluk, pénzt fogadtak volna el azért, hogy a vb-helyszínek kiválasztásakor az adott országokra szavazzanak.

A végrehajtó bizottság a szerdai és csütörtöki prezentációk megtekintése után zártkörű tanácskozást tartott, majd megkezdődött a szavazás. A menetrend szerint a tagok először a 2018-as, majd azután a 2022-es helyszínről döntöttek.

A kétnapos eseményről közel 70 televíziós társaság és ezer újságíró ad, illetve adott helyszíni tudósítást.


Ujjongó győztesek, keserű angolok

 

OLDALTÖRÉS: Ujjongó győztesek, keserű angolok

 

 

 

A győztesek részéről örömujjongás, a vesztesektől pedig érthető csalódottság fogadta, hogy nyolc év múlva, 2018-ban Oroszország, négy esztendővel később, 2022-ben pedig Katar lesz a labdarúgó-világbajnokság házigazdája.

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke a szervezet merész vállalkozására hívta fel a figyelmet:

"Új utakon járunk, elvégre még sosem volt a vb Kelet-Európában vagy a Közel-Keleten. Örülök, hogy ismét előreléptünk, de minden pályázót meg kell dicsérnem, mert nagyszerű munkát végeztek. A futball esetében nemcsak a győzelem a fontos, mert ez a sportág az élet iskolája is, amelyben meg kell tanulni veszíteni is."

Vlagyimir orosz Putyin kormányfő, aki nem vett részt a zürichi kampányban, azonnal a helyszínre siet Moszkvából, hogy gratuláljon a kandidálásban közreműködő honfitársainak a sikerhez, illetve köszönetet mondjon a FIFA végrehajtó bizottságának.

A katari küldöttséget vezető Mohamed bin Kalifa al-Tani sejk már kis is fejezte háláját a FIFA-nak, különösen azért, mert mint mondta, a szervezet hisz a fordulatban:

"Nem fogunk csalódást okozni, készen állunk, és büszkék lesznek ránk, megígérem."

A 2018-as vesztesek közül az angolok már a szavazás első körében kiestek, legalábbis ezt állítja a delegáció tagja, Gary Lineker. A válogatott kapitánya, Rio Ferdinand szinte kétségbeesetten fogadta a hírt:

"Mélyen lesújtott a döntés. Mit tehettünk volna még? Mit csináltunk rosszul?"

Öröm Oroszországban

 

OLDALTÖRÉS: Öröm Oroszországban

 

 

 

"Hurrá, győzelem, a mienk a 2018-as vb! Most megfelelően fel kell készülnünk a megrendezésére, és persze méltósággal kell szerepelnünk rajta" - írta Dmitrij Medvegyev orosz államfő a 2018-as labdarúgó vb rendezési jogának elnyerése kapcsán a Twitteren vezetett mikroblogjában csütörtökön este.

A nemzetközi szövetség, a FIFA döntésének ismertté válása nyomán kitört az eufória a moszkvai - és feltételezhetően más orosz városokban - lévő sportbárokban, ahol a vérbeli szurkolók munkahelyükről elkéredzkedve idejében összegyűltek ahhoz, hogy a tévén nyomon kövessék az eseményeket.

A hatalmas csúcsforgalmi dugókban álló autók vezetői dudálni kezdtek, amikor a hírt bemondták a rádiók, és sokan orosz nemzeti zászlókat dugtak ki az ablakon a mínusz 20 Celsius-fokban.

Kazanyban, ahol az orosz pályázat támogatására 34 órás nonstop  focimeccset rendeztek, üdvrivalgásban törtek ki a játékosok és a nézők, amikor a zürichi eredményhirdetést meglátták a hatalmas kivetítőn. A meccs december 1-jén, reggel 8 órakor kezdődött, és 2018 percig tartott. A játékban 82 csapatban összesen 1230 iskolás, egyetemista, aktív és veterán sportoló, politikus, képviselő, újságíró, tatárföldi miniszter vett részt.

Arkagyij Dvorkovics, az államfő tanácsadója üdvözölte a zürichi döntést, de az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva felhívta a figyelmet rá, hogy a felkészülés sok és kemény munkát követel meg. A Twitteren pedig azt írta: "Győzeleeeem! Mennyi mindent tehetünk most a gyermekeink javára, utakat, kórházakat építünk majd... És ha lehet, ezúttal vesztegetések nélkül!"

A Moszkva megyei hatóságok új stadionok és más sportlétesítmények építését helyezték kilátásba a vb-vel kapcsolatban.

Szentpéterváron azt ígérték: az első új, a jövő követelményeinek megfelelő stadiont, amelyben majd a vb meccseit is tartják, 2011 végére átadják. A stadiont eredetileg 62 ezresnek képzelték el, de amikor Oroszország versenybe indult a vb-ért, 68 ezer fő befogadására tervezték át.

A döntőt egyébként a moszkvai Luzsnyiki Stadionban rendezik majd meg, de a létesítményt addigra teljesen átépítik, korszerűsítik, és 90 ezer fő befogadására alkalmassá bővítik.

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter közölte, hogy Moszkva kevesebbet költ a 2018-as vb-re, mint a szocsi 2014-es téli olimpiára, de konkrét összegeket nem említett.

A szavazás menete

 

OLDALTÖRÉS: A szavazás menete

 

 

 

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 22 tagú végrehajtó bizottságának zürichi szavazásai, melynek során kijelölték 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezőjét:

2018-as vb:

első kör:
Anglia 2 szavazat, Belgium és Hollandia 4, Spanyolország és Portugália 7, Oroszország 9 (Anglia kiesett)

második kör:
Belgium és Hollandia 2, Spanyolország és Portugália 7, Oroszország 13 (Oroszország többséget kapott, nyert)
   
2022-es vb:

első kör:
Ausztrália 1 szavazat, Japán 3, Egyesült Államok 3, Koreai Köztársaság 4, Katar 11 (Ausztrália kiesett)

második kör:
Japán 2, Koreai Köztársaság 5, Egyesült Államok 5, Katar 10 (Japán kiesett)

harmadik kör:
Koreai Köztársaság 5, Egyesült Államok 6, Katar 11 (a Koreai Köztársaság kiesett)

negyedik kör:
Egyesült Államok 8, Katar 14 (Katar többséget kapott, nyert)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!