Sport

2017.08.30. 19:10

Pacsi Bálint a Haladás élén

SZOMBATHELY Az Illés Béla Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója, Pacsi Bálint lett a Szombathelyi Swietelsky-Haladás vezetőedzője.

Pum András

Az eredménytelen szereplés miatt kedden közös megegyezéssel szerződést bontott a Szombathelyi Swietelsky-Haladás és Mészöly Géza vezetőedző. Nem maradt azonban sokáig tréner nélkül a zöld-fehér csapat, a tulajdonosi kör - átmenetileg - az Illés Béla Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatóját, Pacsi Bálintot nevezte ki az NB I. 10. helyén álló zöld-fehér csapat vezetőedzőjévé.

- Pacsi Bálint az előző bajnokságban a Haladás szakmai stábjának tagja volt, jól ismeri tehát a játékosállományt és persze az Illés Akadémiáról a felnőttcsapathoz került fiatalokat is - mondta Tóth Miklós, a Haladás ügyvezető igazgatója. - Ezen kívül az ellenfeleket is feltérképezte az elmúlt szezonban, tehát az NB I-es mezőnyt illetően is képben van. Az biztos, hogy a jövő vasárnapi, Videoton elleni idegenbeli meccsen ő ül a kispadon. Ám megbízatása - jelen állás szerint - ideiglenes. Ami a játékoskeretet illeti, Halmosi Péter első keretből való eltiltása lejárt, ismét a többiekkel együtt készül.

A szerda késő délutáni edzést már az új vezetőedző, Pacsi Bálint (fehérben) irányította. Balról Miroszlav Grumics, mellette Schimmer Szabolcs Fotó: Unger Tamás

Pacsi Bálint játékosként a Haladás utánpótláscsapataiban futballozott, majd NB II-es és NB III-as, aztán osztrák alacsonyabb osztályban szerepelt. Végül az Egyesült Államok félprofi bajnokságában is próbára tette tudását. Edzőként Jánosházán, Kertán, majd az USA-ban fiú és lány utánpótláscsapatoknál is dolgozott. Hazatérését követően Hévízen, aztán a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémián edzősködött, 2014 nyarán lett az Illés Akadémia szakmai igazgatója, legutóbb az U19-es csapatot is trenírozta. 2015-ben szerezte meg a pro-licencet. Egy év múlva Amszterdamban elvégezte az edzői periodizációs kurzust, tavasszal pedig Lisszabonban a tervezési szakember kurzust.

- Szerda délután kértek fel, és bevallom, egy pillanatig sem gondolkodtam, hogy elvállaljam-e a feladatot - tudtuk meg a 42 éves Pacsi Bálinttól. - Nem kevesebb mint 22 esztendővel ezelőtt kezdtem el edzősködni Jánosházán, akkor az volt az álmom, hogy egyszer majd - persze ha megszerzek minden végzettséget - a Haladás vezetőedzője legyek. Óriási megtiszteltetés, és nagyon boldog vagyok, hogy valóra vált az álmom. Mivel az elmúlt bajokságban Mészöly Géza mellett - akire nagyon pozitívan gondolok vissza - dolgoztam, így személyesen is megismerhettem a játékosokat, senkinek sem kell tehát bemutatkoznom. Célom, hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtsük be csapatommal. Mivel teljes erőbedobással a Haladásra koncentrálok, ezért az Illés Akadémia szakmai igazgatói posztját Bakos Roland veszi át tőlem.

Pacsi Bálint elárulta, a két pályaedzője az eddig az Illés Akadémia U17-es csapatánál dolgozó Desits Szilárd, valamint az U13-as korosztályt edző Noé Dávid lesz. Utóbbi videóelemzőként is dolgozik majd. A kapusedzők Jakab Csaba és Németh Gábor. Pacsi hangsúlyozta: számára nagyon fontos a technikai vezetőként dolgozó, Haladás-legenda, Vörös Csaba tapasztalata, ezért stábtagként is számít a korábbi kiváló belső védőre. Az orvosi stáb nem változott: Jakab Ferenc és Bíró Zoltán a két masszőr, dr. Kelemen Péter az orvos.

A Haladás csütörtökön 17.30-as kezdéssel az ausztriai Kirschlagban az osztrák másodosztályú Wiener Neu-stadt együttesével vív edzőmeccset.

A 8. forduló programja megváltozott, a Haladás nem szombaton, hanem vasárnap 17 órakor lép pályára a Videoton ideiglenes otthonában, Felcsúton. Az ok: a piros-kékek szerdán Pakson pótolják elmaradt bajnokijukat, ezért rendezik egy nappal korábban az összecsapást. Szerdán pedig az MLSZ nyilvánosságra hozta a 9., 10., és 11. forduló pontos menetrendjét. A Haladás a kilencedik körben szeptember 16-án, 18 órai kezdettel Sopronban az Újpestet fogadja. A 10. fordulóban szeptember 23-án szintén 18 órakor a Vasas vendége lesz, majd a 11. körben szeptember 30-án ugyancsak 18 órakor a Mezőkövesdet látja vendégül a hűség városában. Egyik mérkőzést sem közvetíti az M4 Sport.

A zöld-fehérekhez kapcsolódó hír, hogy az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a Puskás Akadémia elleni meccsen történt szurkolói rendbontások miatt 200 ezer forintra büntette a klubot. A Hali-drukkerek egy része a felcsútiak edzőjét, Pintér Attilát, valamint a ZTE-t szidta. Ráadásul az egyik Puskás Akadémia-futballistát a lelátóról sörrel lelocsolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!