Sport

2014.08.10. 19:45

Pars címvédésre készül

Szombathely - Augusztus 12. és 17. között, keddtől vasárnapig rendezik meg Zürichben az atlétikai Európa-bajnokságot, amelyen öt versenyző képviselheti Vas megyét. A kalapácsvető Pars Krisztián címvédőként indul.

Horváth Erika

A zürichi Eb első vasi indulója Móricz Bálint (Haladás VSE) lesz, aki az egy héttel ezelőtti országos bajnokságon 400 méteren 46,63 másodperces egyéni csúcsával futotta meg a részvételi szintet. Lengyák György tanítványa élete első felnőtt világversenyén az egyik legfiatalabb résztvevője lesz a 38 fős mezőnynek.

Aztán a férfi kalapácsvetés következik. Mindhárom kvótával élni tud Magyarország, és mindhárom képviselője vasi. A 2012-ben Európa-bajnoki címet szerző, így most címvédőként induló Pars Krisztián mellett Dobó SE-s klubtársa, a 26 éves Németh Kristóf és a Haladás VSE-s Hudi Ákos is dobókörbe állhat miután túldobták a 73,50-os részvételi szintet. Mivel előbbinek 74,04, utóbbinak 74,17 méter az idei legjobbja (mindketten több mint két méterrel dobtak ebben az évben kevesebbet az egyéni csúcsuknál), a papírforma szerint vérmes reményeik nem lehetnek.

Pars Krisztiánnak viszont annál nagyobb. Nemcsak azért, mert a legutóbbi Eb-t 2012-ben ő nyerte, hanem azért is, mert ő vezeti az idei világranglistát (82,49). Igaz, csak 12 centivel előzi meg legnagyobb riválisát, a 25 éves világbajnoki címvédő lengyel Pawel Fajdeket, de a Dobó SE olimpiai bajnoka nyújtott ebben az évben kiegyensúlyozottabb teljesítményt, az egymás elleni párharcuk pedig 4-3-ra áll Krisztián javára.

A legeredményesebb magyar atléta a felkészülés utolsó napjaiban már nem szeret a versenyről beszélni, az edzések sem olyanok már, mint annak előtte.

- Az ob után vettünk vissza a munkából edzőmmel, Németh Zsolttal, most már csak annyit csinálok, annyit dobok, amennyi jól esik. És mentálisan is készülök. A legfontosabb, hogy a mozgást tudjam összerakni. Minden ott, a helyszínen dől el. Szerintem az aranycsata Fajdek és énköztem lesz a közöttünk kialakult rivalizálás jót is tesz a sportágnak - vélekedett a rutinosabb, 32 esztendős Pars Krisztián. Igyekeztünk mindenre felkészülni. Arra is, hogy Fajdek egy nagy dobással nyit. Ám most én is jó formában vagyok, képesnek tartom magam arra, hogy utána eredjek. Természetesen meg akarom védeni az Európa-bajnoki címem, de hangsúlyozom, hogy ezt az évet felkészülésnek tekintem az riói olimpiára. Sok mindent kipróbáltunk, variáltunk az edzésprogramon, a technikán is. Rengeteget gyakorolom a mozgást, és úgy érzem, az eredmények is azt mutatják, hogy jó úton haladunk. A Gyulai Memorialon értem el az egyéni csúcsomat, de még ott is akadt apróbb hiba. Ha tovább tökéletesítem, még egy méterrel lehetne nagyobb. Most az a legfontosabb, hogy fejben sikerüljön rögzíteni minden apró mozzanatot. Türelmesnek kell lennem. És ez az Eb csupán egy állomása ennek az útnak.

- Igazából nem tudom, miért, de eléggé ingadozó az idei teljesítményem. Az ob előtti héten például nagyon jól ment edzésen, a verseny viszont nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna mondta Németh Kristóf. Az Eb-mezőny kicsit erősebbnek tűnik, mint az előző években, így lehet, hogy a döntőhöz is több kell. Jó lenne a 12-be jutni, de nekem egyelőre a selejtezőbeli három dobás a fő versenyem.

Az egy héttel ezelőtti országos bajnokság dobogóján a három vasi Eb-résztvevő kalapácsvető. Középen a bajnok Pars Krisztián, balról az ezüstérmes Hudi Ákos, jobbról a bronzérmes Németh Kristóf. Előttük jobbról a Dobó SE vezetőedzője, Németh Zsolt, balról Németh Miklós gerelyhajító olimpiai bajnok (Fotó: Mérei László/masz.hu)

Mindeddig Hudi Ákos sem tudta megközelíteni az egyéni csúcsát (76,93).

- Ez az év nem úgy alakult, ahogy terveztem. Nagyon sokat erősödtem, ez a súlyemelő és speciális feladatokban nagyon jól látszik. A dobásokban viszont egy kicsit visszavetett. De biztosak vagyunk abban, hogy a jövőben már kamatozni fog ez az erő mondta Hudi Ákos, aki vasárnap töltötte be a 23. életévét. Az ob-n úgy éreztem, másodiknak kell lennem ahhoz, hogy biztosan indulhassak az Európa-bajnokságon. Úgy vélem, ott 73,50-74 méter elég lehet a döntőhöz. Ezt szeretném is elérni. Az Eb-re Egyiptomból utánam jön az edzőm, Annus Adrián.

- Nem az én érdemem, hogy dobókörbe állhatok Zürichben, a magyar szövetség sikere - vélekedett a junior vb-ezüstérmes, 18 éves Gyurátz Réka, akinek bár nincs Eb-szintje, utólag meghívtak a felnőtt kontinensviadalra. Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy az európai élmezőnnyel versenyezhetek. A nyaksérülésem javulgat, bízom abban, hogy a három dobásból 64 méter felett tudok teljesíteni.

A vasi érdekeltségű versenyszámok programja az Eb-n.

Férfi, 400 m (Móricz Bálint). Augusztus 12., kedd, 12.50: előfutamok. 13., szerda, 18.45: középfutamok. 15., péntek, 18.50: döntő. Kalapácsvetés (Pars Krisztián, Hudi Ákos, Németh Kristóf). 14., csütörtök 10.07 és 11.32: selejtezők. 16., szombat, 15.00: döntő. Női, kalapács (Gyurátz Réka): 13., szerda, 13.15 és 14.35: selejtezők. 15. péntek, 20.40: döntő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!