Sport

2014.07.09. 19:13

Patthelyzet: A büki képviselő-testület felülbírálta saját határozatát

Bük - A 2013/2014-es szezont záró NB I-es bajnokira a Büki TK NB I-es asztalitenisz-csapata nem tudott elutazni. Hogy, hogysem, az okok a városi focira vezethetők vissza – és természetesen a pénzre.

Horváth Erika

Bük önkormányzata 2012-ben még normatív támogatást biztosított a település patinás sportegyesületének, a Büki Testedzők Körének, 22 millió forinttal segítette az öt szakosztályos (asztalitenisz, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, sakk) klubot. Tavaly viszont már pályázni kellett a támogatásra – a valamivel kevesebb mint 22 milliós igényből 13,272 milliót hagyott jóvá a képviselő-testület. Ebből még nem lett nagyobb baj, hiszen a költségvetésből hiányzó részt ki tudták egészíteni a társasági adókedvezmény (TAO) révén kapott összeggel, illetve meghúzták a nadrágszíjat, takarékosabbá tették a működést – idéztük fel az előzményeket Csóka Csaba, a Büki TK elnöke segítségével. – Igaz, az útiköltség-térítés megkurtításával az asztaliteniszezők, a kézilabdázók és labdarúgók helyzete sokat nehezedett. Az önkormányzat részéről nem merült fel kifogás a 2013-as év elszámolásával kapcsolatban. Kiírták a 2014-es pályázatot, amelyen 18,539 millió forintot igényelt a BTK azzal, hogy ehhez 15,572 milliót tesznek hozzá TAO-bevételből, szponzoroktól, tagdíjakból, illetve rendezvénybevételekből. A március 31-i elbíráláson a képviselő-testület 13,5 millióban határozta meg a támogatás mértékét. Ugyanekkor 5,5 milliót ítélt meg 2014-re a város másik sportegyesületének, a Büki Régiós Utánpótlás Futball Klubnak (BRUFK). Ám ezzel párhuzamosan hozott egy olyan határozatot is, hogy a támogatási összegeket csak akkor folyósítja az egyesületeknek, „ha április 30-áig egyezséget kötnek egymással az utánpótlásra vonatkozóan".

A két U9-es korosztályú (8-9 évesek) büki csapat egymás ellen. Bordóban a BRUFK, pirosban a BTK. Fotó: Horváth Márton

A BRUFK és a BTK eddigi „együttműködését" jól jelzi az a tény, hogy az új futballklub 2012 végén – az ellentétek miatt – egy magasabb szintű utánpótlásképzés, igazi műhelymunka tervével alakult meg, és 49 játékost igazolt el a régitől. Nos, azóta sem szelidült barátivá a kapcsolat. Voltak kezdeményezések, egyeztetés – még a polgármesternél is –, ám ez parttalanná vált.

Mint Németh Gyula, a BRUFK elnöke elmondta, a 2014-es évre februárban kiírt pályázat nem volt feltételhez kötve. A két klub közötti párbeszédet pedig nem segítette, hogy nem is fogalmazták meg, miben kell megegyezni.

Egy szó mint száz, nem volt megegyezés, így nem volt egy fillér támogatás sem. Időközben a 150 sportolót foglalkoztató, 1920-ban alapított Büki TK teljesen ellehetetlenült. Hiszen nemcsak a labdarúgó, hanem vele együtt a többi szakosztályt is sújtotta a feltételül szabott határozat. A tartozások pedig csak nőttek. Az NB I. nyugati csoportjának ötödik helyén záró asztalitenisz-csapatnak például már nem volt miből elutaznia utolsó bajnokijára, Pécsre. A pontvadászatok befejeztével (a BTK NB II-es női kézilabdacsapata második lett az északnyugati csoportban, a megyei I-es labdarúgócsapat pedig 15-ként zárt, éppen megúszva a kiesést) pedig nem volt miből megkezdeni az előkészületeket a következő szezonra, nevezési díjakat fizetni, csapatokat kialakítani. A három társasági adókedvezményben (TAO) is érdekelt szakosztályuk több mint 11 millió forintot már lehívhatott volna, ha rendelkezésre áll a 2,5 milliós önrész. A mintegy 12 millió forintos összköltségvetéssel működő BRUFK könnyebben vészelte át ezt a nehéz időszakot. A szakmai stáb és a focistapalánták szülei semmit nem érzékeltek ebből, tagdíjakból, illetve a támogatóik jóvoltából állták a sarat, csak a fejlesztéseket, felszerelés-vásárlást kellett elnapolniuk. Nekik még TAO-problémájuk sem volt, hiszen ezt a pályázati lehetőséget idén vehetik igénybe először.

A patthelyzet végül a büki képviselő-testület júniusi ülésén megoldódott: megszavazták, hogy egyezség nélkül is elutalják a támogatási összegeket.

– A testület meghátrált – számolt be a történtekről Németh Sándor polgármester. – Miután a képviselők teljesen megosztottak voltak a két egyesületet illetően, megszavaztuk, hogy további feltételt nem támasztva megkapják a pénzt. Ezen kívül, ahogy eddig, ezután is ingyenesen használhatják a létesítményt. Szerettük volna, ha megszűnnek a párhuzamosságok, és nem kell ugyanazon korosztály két csapatának is pályát biztosítani.

A polgármester még tett néhány utalást neki nagyon nem tetsző dolgokra a Büki TK működésével kapcsolatban, de azon kívül, hogy „inkább az eredményeikkel hívnák fel magukra a figyelmet", konkrét példákat nem akart a nyilvánosság elé tárni.

Hétfőn megköttettek a megállapodási szerződések, nyolc napon belül megtörténik a támogatási összegek átutalása. És Bükön továbbra is mindkét egyesület a lehető legtöbb korosztályos focicsapatot működteti. A BRUFK ötöt, a BTK hetet – U7-es, U9-es, U11-es, U13-as, U15-ös mindkettőnél szerepel. Hogyan is akarna ezekből bármelyik is lejjebb adni, amikor a TAO-pályázaton 10 százalékos önrésszel 90 százalékos támogatáshoz juthatnak?

Szerintem

Az önkormányzatoknak nem kötelező feladatuk a sport támogatása. Bükön – amely már a Nemzet Sportvárosa címet is megkapta – azonban mindig is főszerepet játszott a sport, és a lehetőségekhez képest segítik. Természetes, hogy cserébe elvárásai is lehetnek az önkormányzatnak az egyesületek felé. Talán el lehetett volna érni a célt – még különösebb huzavona nélkül is –, ha időben, az őszi-tavaszi versenyrendszert figyelembe véve pontosan fogalmazza meg elvárásait a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!