A vb a válogatott célja

2019.02.21. 20:21

Pénteken az olaszok, hétfőn a horvátok ellen kosaraznak a magyarok

Utolsó két világbajnoki selejtezőjére készül a magyar férfi kosárlabda-válogatott: pénteken (20.15) Varesében Olaszország, hétfőn (18.30) Szombathelyen Horvátország ellen lép pályára – még van esély kijutni a vb-re.

Tóth Gábor

Govens Darrin (balról) kikerült a keretből, Ferencz Csabára pedig ismét számítanak

Fotó: Unger Tamás

A selejtező első szakaszából az Európa-bajnoki nyolcaddöntős magyar válogatott júliusban Litvánia és Lengyelország mögött a C csoport harmadikjaként jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ott a D jelű négyes első három helyezettjével, a horvátokkal, az olaszokkal és a hollandokkal került össze. Az így kialakult J jelű hatos csoportból a legjobb három válogatott jut ki a szeptemberi, kínai világbajnokságra. A továbbjutáshoz a válogatottnak mindkét hátralévő mérkőzését meg kell nyernie, s pénteken a második olaszokat több mint hat ponttal kell legyőznie, hogy megelőzhesse a csoportban. Szeptemberben ugyanis az olasz csapat

69-63-ra nyert Debrecenben.

A másik lehetőség, hogy két magyar győzelem mellett a lengyelek mindkét találkozójukat elveszítik. Ugyanakkor ha nem is jut ki a válogatott a vb-re, minél előrébb kellene végeznie a csoportban – ez ugyanis fontos lenne a következő Európa-bajnoki selejtezősorozat sorsolása miatt. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből klubkötelezettsége miatt hiányzik a Japánban légióskodó Rosco Allen, valamint a Barcelonában játszó Hanga Ádám. Kovács Péter (Szolnok) sérülés miatt maradt ki, Horti Bálintnak (Pécs) pedig a napokban születik gyereke, ezért felesége mellett maradt. Ott van a keretben viszont az Egis Körmend örökifjú kapitánya, Ferencz Csaba.

Govens Darrin (balról) kikerült a keretből, Ferencz Csabára pedig ismét számítanak
Fotó: Unger Tamás

– Igaz, hogy már visszavonultam a nemzeti csapattól, de mi, rutinos játékosok eddig is mindig ott voltunk a válogatott összetartásain, hogy segítsük a felkészülést, vagyis nem ért váratlanul a szövetségi kapitány hívása – árulta el Ferencz Csaba. – Igaz, most annyiban más a helyzet, hogy ismét pályára kell lépnem, ugyanis a szakmai stáb új taktikával, új szerkezettel próbálkozik – és a létszám is úgy alakult, hogy szükség van rám. Nincs is ezzel semmi gond, nekem megtiszteltetés a válogatottban játszani, természetesen igent mondtam a hívó szóra. Vasárnap óta edzünk, becsülettel felkészültünk az előttünk álló feladatra. Csütörtökön repültünk Olaszországba, Varesében is lesz két edzésünk. A péntek esti mérkőzésen az olaszok az esélyesebbek, de mi egységesek, szervezettek, elszántak vagyunk. És már többször is megmutattuk, hogy a legjobbakkal is fel tudjuk venni a versenyt. Szerintem van esélyünk meglepetést okozni Olaszországban.

A magyar válogatott kerete: Ruják András (Paks), Govens Darrin (Falco), Váradi Benedek (Falco), Perl Zoltán (Falco), Vojvoda Dávid (Szolnok), Benke Szilárd (Szolnok), Ferencz Csaba (Körmend), Somogyi Ádám (Laboratorios Zamorano/spanyol), Eilingsfeld János (Paks), Juhos Levente (Szeged), Filipovity Márkó (Alba Fehérvár), Keller Ákos (Pau-Lacq-Orthez/francia), Molnár Márton (Kecskemét), Jones Jarrod (Monaco/francia). Az Olaszországba utazó keretbe Govens nem került be.

A J csoport menetrendje, 5. forduló péntek: Horvátország–Lengyelország 18.00, Hollandia–Litvánia 20.00, Olaszország–Magyarország 20.15 (Varese, M4 Sport). 6., utolsó forduló, hétfő: Magyarország–Horvátország 18.30 (Szombathely, M4 Sport), Litvánia–Olaszország 18.30, Lengyelország–Hollandia 20.30.

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Litvánia (9 győzelem/1 vereség) 19 pont, 2. Olaszország (7/3) 17, 3. Lengyelország (6/4) 16, 4. Magyarország (5/5) 15, 5. Horvátország (4/6) 14, 6. Hollandia (3/7) 13.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában