JEGYZET

2018.02.28. 06:30

Pihentető sportágak

Ökrös Csaba

A sport és a pihenés jelentősen befolyásolja az életminőségünket. Talán ezért lehet kiválóan szunyálni a közvetítések idején a tévé előtt. Érdekes, hogy a testszövetek regenerálódását elősegítő vasárnap délutáni szundikálásnak az autóverseny éppúgy kedvez, mint a Tour de France-­közvetítés.

A Forma–1 megrögzött szurkolói is bevallják, hogy kiválóakat alszanak a futamok alatt, elringatja őket a motorzúgás.

Az igazán izgalmas pillanatokban a kommentátor felerősödő hangjára úgyis felriad a szurkoló, így nem marad le semmiről. Legföljebb azt kutatja felébredve az álomittas néző, hogy hová tűnt Damon Hill. A másik példában emlegetett kerékpárverseny-közvetítés esetében az álomba merülő sportbarát még jobb helyzetben van, hiszen több órát is békésen hortyogva tölthet anélkül, hogy lemaradna a szakaszgyőzelemért zajló sprintről. Egy kétszáz kilométeres szundi – néhány ügyesen közbeiktatott frissítőállomással – rendkívül egészséges.

Szerencsére a téli álomnak is kedvez a sport és a média. Például az egyenkénti indítású síversenyek delejes hatása aligha vitatható. Biztosak lehetünk benne, hogy egy-egy hosszabb szemhunyás során sem történik más, mint amit ébren is megfigyeltünk: valakik derekasan igyekeznek valahová sível, síbottal. Fontos, hogy szendergéssel fenyegető időszakban csakis olyan sportesemény megtekintését engedélyezzük magunknak, amelyikben a lényeges történések hosszabb időt vesznek igénybe, mint az elbólintás. Ellenkező esetben csalódottan térünk magunkhoz, így stresszhelyzetbe kerülünk, ami különösen vasárnap délután ellenjavallt. Tönkreteszi a sport és a pihenés egységének jótékony hatását.

A téli olimpia jó alkalom volt arra is, hogy elbóbiskolás szempontjából osztályozhassuk a sportágakat. Az nagy szerencse, hogy a magyar arany olyan számban született, amin lehetetlen aludni. A rövid pályás gyorskorcsolya, pláne a váltóversenyek, egy lélektani krimi izgalmait nyújtják néhány percbe sűrítve. Aki ezeken el tud aludni, bármelyik uralkodó udvarában lehet a király lustája.

Hosszas vizsgálódás alapján világossá vált, hogy a szundikáló tévénéző szempontjából az egyik legkedvezőbb sport a bobozás. Megvan benne a Forma–1 száguldása, és a jégvályúban egymás után lerobogó bobok látványa kellő monotóniát biztosít. Arról már nem is beszélve, hogy a sport és a pihenés egysége jellemzi ezt a sportágat, különösen a négyesben hátul ülő három versenyző esetében. Ők a kezdeti rövid vágta után akár szundíthatnak is egyet utazás közben, és ha csak az eredményhirdetésre riadnak is fel, akkor sem maradtak le semmiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!