Sport

2017.08.15. 18:10

Rába-parti varázslat - Egy esztendeje alakult a bereki kajak-kenu szakosztály

KÖRMEND - A Rábán, vadregényes környezetben gyakorolnak az egy esztendeje alakult Bereki Bárkás Egylet Egyesület kajak-kenu szakosztályának fiatal versenyzői.

Pum András

Noha a Bereki Bárkás Egylet Egyesület már tíz éve létezik, a kajak-kenu szakosztály csak egy éve alakult. Heti háromszor a körmendi Rába-híd melletti táborból gyönyörű, kis túlzással a békebeli Winnetou-filmeket idéző környezetben lapátolnak a fiatal versenyzők leggyakrabban Magyarszecsődig, Magyarlakig, illetve Csákánydoroszlótól Körmendig visszafelé.

- Az volt a szándékunk, hogy minél több embert megismertessünk a kajak-kenuval, és hogy a gyerekeket megnyerjük az idehaza oly sikeres sportágnak - tudtuk meg Tóth Judit szakosztályelnöktől. - A tavalyi táborból nagyjából a gyerekek egyharmada maradt nálunk. Október végéig heti háromszor vízi edzéseket tartottunk, a rossz idő beköszöntével, április közepéig teremben edzettünk. Általában 10-15 kilométereket eveznek a versenyzők. A legfiatalabb nyolc, a legidősebb 17 éves. Elsősorban a kenura fektetjük a hangsúlyt, azt tapasztaljuk, aki a kajak után kipróbálja, már nem enged a kenuból. Ehhez nagyobb kitartásra van szükség, de a gyerekek szeretik, érdekes módon még a lányok is kedvelik. 15 állandó tagunk van, lányok-fiúk vegyesen. De folyamatosan jönnek újak, kipróbálják magukat. A két edzőnk, Király Ferenc és Varga Gábor István fiatalon súlyemelők voltak, de már évtizedek óta kenuznak, szakképzett túravezetők. A fiatalok nagyon sokat fejlődtek az eltelt egy év alatt, ami elsősorban az alapok elsajátításáról szólt. Az idei szezonban egy komolyabb megmérettetésen vettünk részt Sukorón, a magyar bajnokságon, ahol U10-12 éves korosztályban, c-4-ben, 2000 méteren az ob hetedik helyén végeztek a gyerekek. Részben önerőből, részben városi támogatással folyamatosan bővítjük eszközparkunkat, és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is segít minket. A következő szezonban több versenyen szeretnénk részt venni, és jó lenne, ha még többen kedvet kapnának a sportághoz. Részben ezért is rendeztük meg idei kajak-kenu élménytáborunkat. Tavaly Wichmann Tamást hívtuk, most Vaskuti István olimpiai bajnok a vendégünk, aki evezéstechnikát, trükköket mutat a gyerekeknek, és néhány praktikus információval is ellátja őket. Túljelentkezés volt a táborba - 35 gyerkőcünk van -, a körmendieken kívül jöttek Szombathelyről, Szentgotthárdról, sőt Szegedről is.

Az olimpiai bajnok Vaskuti Istvántól (közepén) rengeteget tanulhatnak a fiatalok Fotó: Szendi Péter

Az 1980-ban kettesben olimpiai bajnoki címet szerző, tízszeres világbajnok kenusnak, Vaskuti Istvánnak nem újdonság a Rába.

- Ó, már többször is végigtúráztam a folyót, nagyon szép emlékek kötnek a Rábához - mondta a 61 esztendős, de a korából 15 évet nyugodtan letagadható Vaskuti. - Tavasszal egy edzőképző konferencián találkoztam a Bárkás Egyesület vezetőivel, és megígértem, nyáron ellátogatok ide. Nagyon jól érzik magukat a táborlakók, egész nap fürdenek, eveznek, kenuznak, szerintem nagypapa, illetve nagymama korukban is emlékeznek az eltöltött napokra. Nyugodt szívvel elhozhattam volna az unokáimat is. A gyerekeknek bemutattak engem, tudják, ki vagyok, de nem azért jöttem, hogy felnézzenek rám, hanem hogy megszerettessem velük ezt a sportágat, elmondjam, a víz is vonzó. A Rábán több olyan szakasz is található, amelyen remekül lehet edzeni. Vas megyében gyerekcipőben jár a kajak-kenu, így nincs könnyű dolguk a szervezőknek, ráadásul Körmendről lévén szó, az első számú sportág a kosárlabda. Minden kezdet nehéz, de az itteniek mindent megtesznek a sportág fejlődéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!