Hallgassa élőben!
2018. 03. 28. 06:30 | [email protected]

A legfrissebb hírek szerint a magyar kerékpársport költségvetési támogatásának megnövelése lehetőséget teremthet az utánpótlás-nevelés magasabb szintre emeléséhez. Vizer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség főtitkára Norvégiával példálózott, amikor a sportág magyarországi jövőképéről beszélt: az északi országban tíz év szívós és szakszerű munkával elérték, hogy a világ élvonalához zárkózzanak fel.

Ráférne a fejlődés magyar bringasportra. Ha a legnagyobb népszerűségnek örvendő szakágra, az országútira gondolunk, szomorúan állapíthatjuk meg, hogy Bodrogi László visszavonulása óta nem volt magyar a nemzetközi élmezőny krémjében. Az persze ad egy kis vajszínű árnyalatot ennek a kijelentésnek, hogy Bodrogi francia nemzeti színekben fejezte be pályafutását, és sikereinek hátterében is az húzódik meg, hogy külföldi kluboknál nevelkedett.

Öreg bringások mesélik, hogy az ő idejükben a hátszél még nem is volt kitalálva.

Most úgy tűnik, a magyar kerékpározás a korábbinál szerencsésebb szélirányban haladhat.

Ahhoz persze, hogy az anyagi támogatás tényleges hatása érvényesülhessen, okos taktikára van szükség. Ennek alapja az utánpótlást nevelő edzők képzésében rejlik. Ha lesz elegendő szakember, bizonyára képesek lesznek kinevelni olyan bringásokat, akiket a Pro Tour versenyek tévéközvetítéseiben is láthatunk. Ha a szlovákok Peter Sagan személyében világbajnokot adhattak a sportágnak, joggal gondolhatjuk, hogy Magyarország sincs híján tehetségeknek. Igaz, Sagan sem egy szlovák klubból került a profik világába, Olaszországban iskolázták utolsó növendékéveiben. Ahogy a futballban is lecsapnak a jövő csillagaira a nyugati akadémiák, ugyanúgy igaz ez a kerékpározásra is. A nemzetközi trendet figyelemmel kísérve világos, hogy a profi kerékpározás csúcsára csak olyan bringások emelkedhetnek, akik megfelelő körülmények között készülnek. Egykor pénz, paripa, fegyver kellett a jó lovassághoz. Ha a paripát drótszamárra cseréljük, a fegyvert az edzői és versenyzői képességekre, akkor bízvást remélhetjük, hogy elég pénzzel sok nagyszerű bringást lehet kinevelni.

Az persze nagy kérdés, hogy az elitképzéshez szükséges feltételrendszert és vele együtt a sport valódi értelmét jelentő tömegbázist is meg lehet-e teremteni. Utóbbi nemzetgazdasági szempontból is hasznos lehet, hiszen minden közgazdasági Nobel-díjas megmondhatja, hogy sok kerékpáros sok biciklit vásárol. És akkor még nem tettünk említést a lábborotváláshoz szükséges eszközök piacának bővülése nyomán jelentkező fellendülésről.

Hozzászólások