Hallgassa élőben!
2018. 09. 11. 06:30 | [email protected]

Az már csak úgy van, hogy ha egy nagy tenisztornán azt látjuk, a férfiaknál valaki pöröl a mérkőzésvezetővel, vagy mérgében elhajítja az ütőjét, akkor az illető lobbanékony, túlfűtött, heves vérmérsékletű, ha viszont mindez a nőknél történik, akkor hisztiznek. Serena Williams azonban már a 2009-es US Open elődöntőjében – amit Kim Clijstesszel szemben elbukott – igyekezett tenni a lealacsonyító diszkrimináció ellen, amikor vérben forgó szemekkel megfenyegette az ellene lábhibát bemondó vonalbírót, hogy megöli, és még részletekkel is szolgált: „Esküszöm az Istenre, hogy megfogom ezt a kib….tt labdát, és lenyomom a kib…att torkodon!„

Lássuk be, ez azért valamivel erőteljesebb kifakadás egy rózsaszínű szoknyás hisztinél.

A versenypályára szülés után idén visszatért, már 23 egyéni Grand Slam-trófát őrző, és az örökranglista élén csupán egy elsőséggel előtte levő ausztrál Margaret Courtöt üldöző Serenának múlt szombaton a US Open döntőjében – a japán Oszaka Naomi ellen – megint elgurult a gyógyszere. A második szett elején a portugál Carlos Ramos mérkőzésvezető figyelmeztette, amiért az edzője jelzésekkel tanácsot adott neki – ez tilos, és Williams tagadta, hogy észrevette volna –, később pedig az ütő földhöz vágása, immár második vétségként büntetőpontot vont maga után. És ez már sok volt az amerikainak, miután elbukta a gémet, a pihenőidőben letolvajozta a székbírót. Aki válaszképpen újabb retorziót foganatosított; kihirdette, hogy Oszaka nem 4:3-ra vezet, hanem 5:3-ra. A 20 éves távol-keleti lány meg is nyerte a döntőt 6:2, 6:4-re.

A botrányos végjátékban bejött a főbíró is,

az eredményhirdetésnél húszezer ember tüntetett

az Arthur Ashe stadionban, mindkét játékos sírva fakadt, és a megszeppent Oszakánál ezek bizony nem az öröm könnyei voltak. A feszültség csak akkor enyhült, amikor a vesztes kérte a szurkolókat, hogy nyugodjanak meg, és elismerte, hogy a japán lány jobb volt nála.

„Nem akartam, hogy rosszul érezze magát abban a pillanatban, élete első Grand Slam-győzelmekor. Talán megszólalt bennem az anyai érzés is” – árulta el utóbb Serena Williams, aki a mérkőzésvezetőnek nem bocsát meg, szerinte szexista volt, mert a férfiak büntetlenül „csalózhatnak”, és küzdeni fog a női egyenjogúságért. A logika szerint tehát azért, hogy ez nekik is szabad legyen.

Carlos Ramos pedig még olcsón megúszta, hogy neki nem akarta lenyomni a torkán a labdát.

Hozzászólások