2019. 02. 08. 06:30 | [email protected]

Az amatőr sport elsősorban nem a teljesítményről szól. Persze jó dolog nyerni, vagy legalább magunkat legyőzni, de a futással és úszással próbálkozók jó része inkább egészségmegőrzési, stresszlevezetési okból mozog. Ám vannak egészen furcsa motivációkkal érkezők, akik általános megrökönyödést váltanak ki a rekortánon vagy a medencében.

Nézzünk először körbe a futópályákon! Vannak például a szembefutók. Ők igazi forradalmárok, nem különösebben izgatja őket az a szembetűnő jelenség, hogy egy íratlan szabály szerint mindenki egyező irányba, a neki kényelmes tempóban halad. Dacosan szembemennek a trenddel, mutatván, hogy nem kell mindenkinek beállni a sorba, lehet ezt egyedi módon kivitelezni, egyébként is a szabályszegők hozzák a fejlődést, nem a szürke egyentömeg. Hasonlóan idegesítő arcok az egyéni edzéstervet tankönyvi módon végző, gyorsító-befékező üzemmódban mozgók, akik hatalmas lendülettel húznak el, hogy aztán beálljanak közvetlenül a szerencsétlen áldozatuk elé, intenzív izzadságszag kondenzcsíkját húzva maguk után. Aztán vannak még a rekortánon gyaloglók. Általában párban mozognak, szigorúan egymás mellett, mégiscsak jobban esik a kvaterkázás egy ruganyos aljzaton bóklászva, meg aztán a deréknak se mindegy, ugyebár. Közeli rokonaik a beszélgető mellúszók – s ezzel meg is érkeztünk a medencébe.

A teljes sávot elfoglaló pletykagenerátorokhoz hasonlóan idegesítő az a csökönyös úszó, aki nem hajlandó az óramutató járásával megegyező irányban mozogni, inkább választ egy sávot magának valahol, ahol aztán a saját szabályai szerint úszik és megy neki a szabályosan haladóknak. Ők persze kishalak a vizet tépő Phelps-imitátorokhoz képest. Ez a típus bemelegítés gyanánt megtáncoltatja izmain és/vagy alakuló sörhasán a zuhany utáni vízcseppeket, majd a hűs habokba nem begyalogol, hanem csukafejest ugrik, vagy lazán mintegy belepottyan, tekintélyes cunamit kiváltva. De még csak eztán jön a java, hiszen a következő tíz percben teljes energiával fröcsögi tele a sávjában úszók arcát minden úszásnemet könnyedén váltogatva, miközben láthatóan élvezi a vizet, gyorsúszásban mondhatni harapja.

A fináléban egy kis pillangózásra is telik, hogy aztán elégedetten pillantson körbe a monoton mellúszó planktontársadalmon az uszoda pörölycápája.

Közhely, hogy a sport nevel és oktat, de igaz. A mellékelt példák mutatják, hogy sokat tanulhatunk a társadalom sokszínűségéről. Elég csak futni vagy úszni egyet.

Hozzászólások