Sport

2017.09.05. 19:20

Súlycsoport- és súlymérés-változások birkózásban

PÁRIZS, BUDAPEST A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) a párizsi világbajnokság alatt hozta nyilvánosságra döntését az új súlycsoportokról. Lehet, hogy olimpiai bronzérmesünk, Hatos Gábor így vissza tud térni a nemzetközi porondra?

Horváth Erika

A Nemzetközi Birkózószövetség vezetése döntött az új súlycsoportokról, illetve arról is, hogy minden szakágban az eddigi nyolc helyett tíz-tíz súlycsoportban rendeznek versenyeket. Kivéve az olimpiákat; ott marad a hat-hat súlycsoport, más versenyeken viszont minden szakágban az eddigi kettő-kettő helyett további négy-négy súlycsoport lesz.

A legnagyobb változás a kötöttfogásban volt, gyakorlatilag minden súlycsoport módosult. Az olimpiákon a továbbiakban 60, 67, 77, 87, 97 és 130 kilóban rendeznek versenyt, vb-ken, Eb-ken 55, 63, 72 és 82 kg-ban is. A nők új olimpiai súlycsoportjai: 50, 53, 57, 62, 68, 76 kg. A továbbiak: 55, 59, 65, 72 kg.

Ligeti Dánielnek inkább növelnie kell testsúlyát a 125 kilós súlycsoportban, mintsem fogyasztania. De az eddigieknél neki is még nehezebb dolga lesz, hogy indulhasson harmadik olimpiáján - 2020-ban Tokióban - is Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szabadfogás az egyetlen, ahol nem módosítottak az eddigi kategóriákon. Olimpiai súlycsoport maradt az 57, a 65, a 74, a 86, a 87 és a 125 kg, a nem olimpiaiaknál pedig a 61 és a 70 mellé még a 79 és a 92 kg is bekerült.

Az Athénban zajló kadet-világbajnokságon éppen tart a főpróbája egy másik január 1-jén életbe lépő újításnak: az egyes súlycsoportok küzdelmei kétnaposak, és mindkét reggelen megmérik a mezőny résztvevőinek súlyát (2018-ban még a második napra két kiló súlyengedményt kapnak a versenyzők).

A Veréb István vezette Haladás VSE birkózószakosztályának versenyzői nemzetközi sikereiket szabadfogásban érték el. Csak a felnőtt korosztályban 12 világversenyes (olimpiai, vb- és Eb-) érmet jegyeznek. A vezetőedzőt a változásokkal kapcsolatos véleményéről kérdeztük.

- A mi versenyzőinket, szabadfogásúak lévén, nem érinti a súlycsoportváltozás. Viszont a két új, nagyobb súlycsoport bevezetésével a 74 kilóban olimpiai és vb-bronzérmes, Eb-ken egy ezüstöt és három bronzot gyűjtő, de a fogyasztással már nem bíró Hatos Gábor talán újra üzembe tudja helyezni magát a nemzetközi porondon. Akár a 79, akár a 92 kilóban is képes lehet rá, hogy ott legyen a jövő októberi világbajnokságon. A kétnapos versenyek két reggeli méréssel igen kellemetlenek a nagy fogyasztóknak, nagyon nehéz lesz a mérés után is súlyban tartaniuk magukat. De a fiamnak a 86 kilóban eddig sem volt gondja, Ligeti Dani pedig éppen azért dolgozik, hogy öt-hat kilóra meg tudja közelíteni a 125 kilós súlyhatárt. Ami viszont mindenkinek még az eddigieknél is nehezebbé válik, az az olimpiai kvalifikáció, hiszen az eddigi 21 fős mezőnyöket (20+házigazda) 16-ra csökkentették. A világbajnokság 1-6. helyezettjei mellett a kontinentális selejtezőről két-két birkózó juthat tovább súlycsoportonként, ezen kívül egyetlen világselejtező lesz még, amelyről szintén ketten-ketten szerezhetnek kvótát. Eddig sem volt könnyű, de most élet-halál harc várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!