vívás

2018.12.03. 21:31

Szabó Viktória a juniorválogatottban

Remekel Szabó Viktória, a Szombathelyi Vívóakadémia párbajtőrözője. Hamarosan a junior válogatott tagjaként világkupaversenyen vehet részt.

Horváth Erika

Szabó Viktória új edzőjével, Fatalin Károllyal Fotó: Vívóakadémia

Egy jó és egy még jobb Magyar Kupa-fordulót tudhat ma­ga mögött Szabó Viktória. A Szombathelyi Vívóakadémia 19 éves párbajtőrözője a juniorok negyedik fordulójában – amely egyben válogató versenye is volt ennek a korosztálynak – kitűnő vívással kezdett a 86 fős mezőnyben. A csoportmérkőzések után – 36 leadott és csupán 13 kapott tussal – veretlenül került a táblára. A 32 közé jutásért 15-14-re győzte le a BVSC-s Lebort, majd az érdi Kiss Emma következett, és egy újabb 15-14-es siker. Viki – aki ősztől már Fatalin Károly irányításával készül – a nyolc közé is bejutott BVSC-s Tóth Jázmin legyőzésével (15-10). A negyeddöntőben viszont Kolczonayn (Fless) már nem tudott túljutni, nagyon kiélezett asszóban 5-6-ra alulmaradt – így ötödikként zárt. Szabó Viktória a junior női ranglista negyedik helyén állt a verseny után – és ezt a pozíciót a mögöttünk hagyott hétvégén is sikerült megőriznie, hiszen a felnőttek között is letette névjegyét.

Szabó Viktória új edzőjével, Fatalin Károllyal Fotó: Vívóakadémia

A felnőtt Magyar Kupa harmadik fordulójában 71-en léptek pástra. A csoportkörben egy botlása volt a szombathelyi versenyzőnek, a többi asszóját magabiztosan nyerte. Hetedik helyen jutott a táblára, a 32 közé jutásért így nem is kellett vívnia. A 16 közé jutásért a szolnoki Ladányi Nellit 15-7-re, majd a vasasos Nyikos Zsófiát 15-10-re verte határozott, okos vívással – ezzel ebben a mezőnyben is a legjobb nyolc közé került. A negyeddöntőben a tatai Kun Anna állta az útját (8-15). Viki a felnőttek között a hatodik helyen zárt – és megőrizte negyedik helyét a ranglistán. Ezzel bebiztosította, hogy válogatott kerettagként utazhasson a két hét múlva a spanyolországi Burgosban rendezendő világkupaversenyre.

Balról: Kalincsák Balázs, Lajcsik Róza és Kalincsák Júlia Fotó: Szombathelyi Vívóakadémia

Nagyon jó hír érkezett a Szombathelyi Vívóakadémián nevelkedett, de tanulmányai miatt idén már a Vasas színeiben versenyző Bende Bencéről is: a rigai junior világkupán 230 fős (!) mezőnyben ezüstérmet szerzett. Bence második a korosztály magyar ranglistáján.

Már hallatnak magukról a Szombathelyi Vívóakadémia ifjú tőrvívói is – 2017 év eleje óta pallérozódnak ebben a fegyvernemben Igaly János mesteredző és most már Molnár Csaba irányításával is. Utóbbi folytatja munkáját Körmenden is. A Zalaegerszegen megrendezett Nyugati Tengely Tőr elnevezésű regionális versenyen jól szerepeltek a vasiak. Hatan is a nyolcas döntőbe jutottak, hárman a dobogóra is felállhattak: Lajcsik Róza a legmagasabb fokára, Kalincsák Balázs második, Kalincsák Júlia harmadik lett.

A vasi eredmények. Bambi, lány: 1. Lajcsik Róza (Szombathely), 3. Kalincsák Júlia (Szombathely), 6. Trummer Elina (Körmend), 8. Horváth Csenge Mária (Körmend). Fiú: 2. Kalincsák Balázs (Szombathely). Törpici, lány: 8. Lausch Emma (Szombathely).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában