Sport

2015.03.23. 19:05

Sziporkázó kölcseysek: Megvédték címüket a szellemi diákolimpián

Dombóvár - Megvédte diákolimpiai címét a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata a dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia V-VI. Korcsoportos országos döntőjében.

Horváth Erika

A 2014/2015-ös tanévben is internetes fordulókkal indult a szellemi diákolimpia. Az V-VI. korcsoportból három Vas megyei csapat is bejutott a legjobb 24-et felvonultató elődöntőbe. Az ajkai 12-es csoportban szerepeltek a vasiak. A körmendi Kölcsey – a négy helyett csupán három versenyzővel kiálló – együttese egyetlen pontot sem hullajtott el, a maximális 150 ponttal vívta ki a nyolccsapatos országos döntőben való szereplés jogát, 12 ponttal előzte meg a második helyezettet. A Nagy Lajos Gimnázium gárdája hatodik lett 95, a Kereskedelmi szakképző pedig hetedik 86 ponttal – ők ezzel búcsúztak az idei versenytől.

A kölcseys sikercsapat: Bálint Máté, Agg Richárd, Dévai Lívia és dr. Hollerné Mecséri Annamária felkészítő. Fotó: dr. Holler Péter

Az elmúlt szombaton Dombóvár volt a házigazdája az országos döntőnek, ahol címvédőként indulhattak a kölcseysek. Már a bemutatkozásuk, az előzetes feladat is nagyszerűen sikerült: egy moszkvai olimpiai érmessel kellett interjút „eljátszani". Kocsis Ferenc birkózó olimpiai bajnokot személyesítették meg, még egy 1980-as formaruhát is bevetettek. Csak a vasiak kaptak erre a feladatra maximális pontot – és hasonlóan alakult a folytatás is. Dévai Lívia, Bálint Máté és Agg Richárd a lehető legjobb felkészültségről tett tanúbizonyságot a magyar vízilabdázók, a labdarúgók az olimpiákon, a szocsi téli olimpia magyarjai, dr. Mező Ferenc élete és a moszkvai olimpia magyarjai témakörökben is. Az egész verseny során összesen két pontot vesztettek, a lehetséges 191-ből 189 pontot szereztek – egy pillanatig sem volt kétséges, hogy idén is a Kölcsey csapatát avatják bajnokká. Jól jellemzi a trió fölényét, hogy a második helyezett váci Boronkay 155, a harmadik nagykanizsai Batthyány 135 ponttal zárt. A vasiak az aranyérem mellé könyvjutalmat és egyhetes táborozási lehetőséget is kaptak a TF-en, illetve egy szép vándorkupát is, amelynek ők lehetnek az első őrzői.

A kölcseyseket ezúttal is az iskola egykori diákja, a ma muzeológusként dolgozó dr. Hollerné Mecséri Annamária készítette fel, aki annak idején szintén részese volt diákolimpiai bajnoki címnek, később pedig más szellemi olimpiai sikereknek.

– Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, megkérdőjelezhetetlen a tudásuk – mondta. – Az internetes selejtezőket is hibátlanul vették, majd az elődöntőt is. A döntőben sem hibáztak egyetlen elméleti feladatot sem. Már októbertől folyamatosan készültek, elsősorban otthon tanultak, de hetente egyszer a múzeumban találkoztunk szakkör keretében. A felkészülés finisében persze többször is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!