Sport

2013.01.08. 20:19

Szita Márton mérkőzésről mérkőzésre járt

Pécs - Nem sok sportolónak lehetett olyan mozgalmas éve, mint amilyen a Celldömölki VSE-Swietelsly-Wewalka ifjú titánjának, Szita Mártonnak volt.

Horváth Erika

Hogy pontosan hány mérkőzést is játszott 2012-ben, nem számolta  a celldömölkiek 17 esztendős ifjúsági válogatott asztaliteniszezője. De saját bevallása szerint is rengeteget - korosztályos nemzetközi és magyar versenyeken, hazai felnőtt egyéni viadalokon és a CVSE-vel extraligás, valamint nemzetközi szuperligás csapattalálkozókon -, ilyen éve még nem volt. Sokszor Szita Márton más, egyéni kötelezettségi miatt kellett változtatni a vasi csapat bajnoki programján is.

- Volt előnye is ennek a sűrű programnak - mondta a Pécsen élő, a MOL tehetségtámogató programjához is tartozó asztaliteniszező -, hiszen nagyon sok kiélezett meccset, illetve erős ellenfelek ellen játszhattam. Az viszont hátrány, hogy az edzésekre így egy kicsit kevesebb időt tudtam fordítani, egy idő után már fárasztó volt a sok utazás, és az iskolai kötelezettségeim is háttérbe szorultak.

 

Szita Márton rengeteg mérkőzést játszott a 2012-es esztendőben. Fotó: Benkő Sándor


Marci az ifiválogatott tagjaként két világversenyt, egy Eb-t és egy vb-t is megjárt tavaly.

- Az Eb-n, bár 4. kiemeltek voltunk, nem tudtunk érmet nyerni a csapattal, ez mindenképpen csalódás. Párosban csak szoros meccsen maradtunk alul az éremért való csatában, vegyes párosban a nyolcba, egyéniben a 16 közé jutásért kaptam ki - utóbbiban a későbbi győztestől. Az Eb-nek ezzel a részével elégedett vagyok. A vb az év finisében volt; bár egyéniben Lakatos Tamással szereztünk kvalifikációt, nem utaztunk volna, ha a csapatot egy visszalépés miatt nem hívják meg. Így a költségeket a nemzetközi szövetség állta. De ez csak két héttel a vb előtt derült ki. A csapat 11. helye a kiemelésnek megfelelő. Nem teljesítettem kiemelkedően, de rosszul sem. Viszont nagy élmény volt az egzotikus Indiába eljutni. Ez a verseny sem volt haszontalan, mint ahogy a CVSE-s meccsek sem. Bár idén erősebb a bajnokság, simán vettük a bajnokikat, veretlenül vezetünk. A Szuperligában pedig most sikerült bejutnunk a négy közé. Itt ment igazán jól a játék. Az őszi teljesítményem összességében ingadozott, hétről hétre mutattam nagyon jó és jóval gyengébb formát is. De az extraligában eddig jobb százalékot értem el, mint tavaly, ez azért jelzi a fejlődést.

Szita Marcinak a 2013-as az utolsó éve az ifjúsági korosztályban. Ez azt jelenti, hogy tavasszal még az eddigieknél is zsúfoltabb lesz a programja, hogy az Eb-n minél jobb kiemelési pozícióba kerülhessen.

- Szeretnék egy-két érmet elhozni az Eb-ről. Csapatban jó esélyünk van a dobogóra, de a másik három szám közül is valamelyikben kijöhet jól a lépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!