Sport

2016.08.21. 19:36

Szlovákiáé a Savaria Kupa, a magyarok harmadikok

Szlovákia válogatottja nyerte meg a 37. Savaria Kupa nemzetközi női röplabdatornát. A magyar együttes egy győzelemmel, két vereséggel harmadik lett.

Horváth Erika

Magyarország–Franciaország 0:3 ( -21, -12, -25)

Szombathely, 100 néző, nemzetközi női röplabda-mérkőzés, vezette: Szabó P., Éva.

Magyarország: Bleicher, Liliom, Nagy E., Villám, Dékány, Pintér. Csere: Horváth D.(liberó), Kötél Zs., Takács, Dobi. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.

Franciaország: Sager-Weider, Almaric, Druenne, Martin, Gicquel, Fidon. Csere: Ortschitt (liberó), Rochelle (liberó), Hasseni, Stojlilkovic, Oliviera-Souza. Szövetségi kapitány: Magali Magail.

Harmadik meccs – egy harmadik liberójátékos. Hogy már a nyitásfogadásnál ne akadjon el a magyar csapat játéka, Jan De Brandt feláldozta legjobb ütőjét, Horváth Dórát – így viszont a hálónál szenvedtek maradandó „sérülést” a mieink. Igaz, az első szettben még jól tartották magukat, az eddig mutatottnál dinamikusabbnak is tűnt a játékuk, 12-7-re is vezettek, de ahogy keményedett a rivális játéka, úgy szorultak egyre jobban háttérbe (21-25). A második szettben viszont sáncaikkal megbénították, és szinte szétbombázták a mieinket a franciák (12-25). Sokkal rendezettebb, összeszedettebb volt a magyar csapat játéka a következő játékrészben, 13-6-os vezetésüknél már második idejét is kikérte a francia kapitány. A folytatásban kihasználva a magyarok védekezésbeli hiányosságait egyre szorongattak a franciák, 22-22-nél egyenlíteni is tudtak, sőt a nagyon szoros végjátékot is a maguk javára tudták fordítani (25-27).

Jan De Brandt: – A harmadik szett szoros volt, kár érte. Ennek ellenére boldog vagyok, mert úgy érzem, elkezdtünk játszani és a nyitásaink is jók voltak. Ez a realitás, több erőre van szükségünk és automatikusabb reakciókra, mozdulatokra, de nincs okunk az aggodalomra, ami késik, nem múlik. Mindig nehéz, ha három szettet veszít az ember, de látom az utat, ahogy játszani kell. A franciák elleni teljesítményünk is határozottan jobb volt, mint az első vagy a második meccsünk a tornán. Takács Doroti, Dékány Bernadett és Horváth Dóra nem lesznek liberók a jövőben, csupán erre a tornára töltötték be ezt a posztot. Remélem, minél előbb élvezhetjük Kötél Dóra és Molcsányi Rita igazi játékát ezen a poszton, mert nagy szükségünk van rájuk. Ugyanígy szükségünk van Horváth Dórára ütőként. Ebben biztos vagyok. Esélyt kellett adnom ennek a felállásnak, de ez nem opció a jövőben.

Magali Magail: – Ma kifejezetten jól koncentráltunk, szinte végig domináltunk. A harmadik szett sikerült gyengébben számunkra. Ez egy nagyon fiatal csapat, hullámzó a teljesítmény, egyszer jók vagyunk, egyszer rosszak. Csupán Szlovákia ellen kaptunk ki a tornán, így teljes mértékben elégedett lehetek. Minden meccsel tapasztaltabbak leszünk.

A másik vasárnapi mérkőzésen: Szlovákia–Ausztria 3:0 (17, 22, 21).

A Savaria Kupa végeredménye: 1. Szlovákia 9 pont (9:0), 2. Franciaország 6 (6:3), 3. Magyarország 3 (3:7), 4. Ausztria 0 (1:9).

A torna legértékesebb játékosa (MVP) a szlovák Jaroslova Pencová lett, a magyarok közül Dobi Edina kapott különdíjat.

Az MRSZ FŐTITKÁRA BIZAKODÓ

A torna előtti sajtótájékoztatón elhangzott: a magyar női röplabda-válogatott sok meghatározó játékost nélkülözve csupán 11 fős kerettel tud készülni a nem egészen négy hét múlva kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkre, ami nagyon bántja Jan De Brandt szövetségi kapitányt.

A Magyar Röplabda Szövetség főtitkára, Ludvig Zsolt viszont korántsem érzi tragikusnak a helyzetet.

„Változatlanul az a cél, hogy kijussunk a jövő évi Eb-re. A most kialakult helyzetnek két összetevője van. Egyrészt sokan sérültek, illetve még rehabilitációs munkát végeznek, másrészt a BL-re és MEVZA-kupára is készülő békéscsabai válogatottak egy kompromisszumos megoldás révén jelenleg a klubjukban edzenek. Az MRSZ 19 játékosnak váltotta ki a játékengedélyét. A tervek szerint a mostani kerethez később csatlakozik többek között a térdsérüléssel bajlódó Pallag Ágnes és három békéscsabai játékos, Molcsányi Rita, Szakmáry Gréta és Tálas Zsuzsanna is - mondta a főtitkár.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!