Sport

2011.04.06. 14:02

Szocsi 2014: hat versenyszámmal bővül az olimpiai program (frissítve)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete szerdán úgy döntött, hogy hat új versenyszámmal bővíti a 2014-es szocsi téli játékok programját.

MTI

Mindez azt jelenti, hogy az oroszországi eseményen az évek óta a részvételért küzdő női síugrók mellett a férfi és női síakrobaták félcső, a sílövők vegyescsapat, valamint a szánkósok és műkorcsolyázók csapatversenye mutatkozhat be.

A hódeszkások és a síakrobaták slope style (trükk) számával, valamint az alpesi sízők csapatversenyével kapcsolatban egyelőre nem hoztak döntést, a NOB az elkövetkező hónapokban tovább vizsgálja a három versenyszám lehetséges programba vételét.

A hódeszkások slope style számának felvétele Magyarország szempontjából is lényeges lehet, a 18 esztendős Gyarmati Anna ugyanis a múlt héten épp ebben a kategóriában nyert ifjúsági világbajnokságot, ráadásul ebben a szezonban az Európa Kupában is diadalmaskodott.

A 15 fős végrehajtó bizottság döntését bejelentő Christophe Dubi, a NOB sportigazgatója azt mondta, elsősorban azt vették figyelembe, hogy a különböző versenyszámok mit adhatnak az olimpiai mozgalomnak.

"A műkorcsolya például egy hihetetlen sportág - fogalmazott. - Rendkívül népszerű az egész világon, kultúrától és korosztálytól függetlenül. A műkorcsolyázók csapatversenye óriási értéket ad majd az ötkarikás programhoz."

A női síugrók kitörő örömmel fogadták, hogy hosszú évek próbálkozásai után a NOB végül zöld utat adott a játékokon való szereplésükhöz.

"A sportágunk az elmúlt 10 évben folyamatosan fejlődött, de az olimpiai részvétellel sikerül megtennünk a következő nagyon fontos lépést" - jelentette ki az amerikai Lindsey Van, a női síugrás 2009-es világbajnoka.

A szerdán meghozott határozat azt is jelenti, hogy egyetlen sportág, az északi összetett maradt a téli játékok programján, amelyben nők nem versenyezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!