Jégkorong Klub

2018.02.05. 17:33

Már 27 éve jégen a Pingvinek hokisai

Az 1991-ben megalakult Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub idén már 27 éves.

Tóth Gábor

A Szombathelyi Pingvinek roppant eredményes U14-es csapata Fotó: pingvinekhoki.hu

Fotó:

Az egyesület folyamatosan fejlődött az elmúlt időszakban – és a jövő is roppant biztató.

A Szombathelyi Pingvinek roppant eredményes U14-es csapata Fotó: pingvinekhoki.hu

A Pingvinek edzőinek az elmúlt 27 évben több száz gyerekkel – és persze a szüleikkel – sikerült megismertetni a jégkorongot. Jelenleg négy utánpótlásgárdával (U8, U10, U12, U14) és egy felnőtt csapattal rendelkezik az egyesület. 2015 nyarától az oladi iskola udvarán görhokipálya várja a Pingvineket – segít átvészelni a jég nélküli időszakot.

A fejlődés újabb lépcsőfokát pedig a Magyar Jégkorong Szövetség jóváhagyásával TAO-forrásból hamarosan felépülő jégcsarnok jelenti – a munkálatok már meg is kezdődtek. A jelenlegi nyitott pályán mindössze 2-3 hónap a jeges szezon, amit a megépülő új csarnok igénybevételével 10-11 hónapra lehet majd kitolni.

De most is sűrű napokat él az egyesület. Délelőttönként 10-15 fős csoportokban körülbelül 450 óvodást koriztatnak a Szombathelyi Pingvinek munkatársai – Vargyas Krisztina koordinálásával. Hétfőnként 16 órától 17.15-ig ingyenes korcsolyaoktatást szerveznek azoknak, akik kedvet éreznek a jégsporthoz. Átlagosan 30-50 ember veszi igénybe ezt a szolgáltatást. Hétfőn és szerdán – 17.30-tól – pedig a jégkorongos edzéseknek ad otthont a műjégpálya. Először a korosztályos csapatok tréningeznek, majd a felnőttek. A korosztályos csapatok rendszeresen járnak tornákra, de természetesen hazai erőpróbákon is számot adhatnak a tudásukról – legközelebb szombaton lesz egy U10-es torna a műjégpályán. Az első három korosztályban nem jegyzik az eredményt, sokkal inkább a játék megszerettetése a cél. Ám az U14-eseknél már annál fontosabb az eredmény. A kölyökcsapat eddig remekül teljesít, bajnokesélyesként várja a pontvadászat folytatását, bizonyítva, hogy a Csergő István, Rico Tobler és Singer Erik alkotta edzői trió jó munkát végez.

Rengeteg program színesíti a szürke, munkás hétköznapokat. A vállalkozókedvűek elutazhattak például a szlovákiai Trencsénbe: egy olyan városkába, amely – az innen származó és itt kinevelt játékosok révén – hét (!) Stanley Kupa-győzelemmel büszkélkedhet. Az érdeklődők betekintést nyerhettek az ottani szakmai munkába.

A klub növendékei rendre sikeresen szerepelnek a gyorskorcsolya diákolimpián.

A Pingvinek delegációja ott volt Budapesten a Magyar Jégkorong Napján, és természetesen Szombathelyen sem maradt el a Jégpályák Éjszakája.

A Pingvinek felnőtt gárdája az OB III-as bajnokságban szerepel – vegyes eredményekkel. A csapatnak be kell járnia az országot, a hazai meccseit pedig Zalaegerszegen játssza. A hamarosan felépülő jégcsarnok ezt a problémát is orvosolja majd. A klubvezetés azon dolgozik, hogy februárban a felnőtt csapat is bemutatkozhasson a szombathelyi közönségnek, néhány edzőmérkőzés körvonalazódik osztrák gárdákkal.

- Mindannyian érezzük, hogy történelmi pillanatokat élünk – fogalmazott Göncz Szabolcs, Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub titkára. – Ezért örömmel végezzük megnövekedett feladatainkat, örömmel dolgozunk az egyre növekvő jégkorongozói létszámmal. Ha most és az elkövetkező időszakban jól végezzük a dolgunkat, akkor egy olyan stabil, minden szükséges infrastruktúrával rendelkező, széles utánpótlásbázissal bíró klubot hozhatunk létre, amely előbb-utóbb akár merészebb terveket is szövögethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában