Sport

2011.01.13. 13:41

Tavaszi Bundesliga-rajt : Bayer Leverkusen-Dortmund rangadó a nyitányon

A tabella első és a harmadik helyezettjének összecsapásával kezdődik pénteken este Leverkusenben a Bundesliga tavaszi idénye: a Bayer-BVB Dortmund mérkőzésen a vendégek győzelme azt jelentheti, hogy a fekete-sárga együttes tovább növeli előnyét az üldözőkkel szemben - és esélyét a bajnoki cím megszerzésére.

MTI

Hajnal Tamás csapata - a magyar középpályás ősszel egy bajnokin sem szerepelt - az őszi szezonban mindössze kétszer hagyta el vesztesként a pályát: az első fordulóban éppen a Leverkusentől kapott ki (0-2) hazai pályán, majd a 17. játéknapon, már kissé kiengedve, Frankfurtban hagyta mind a három pontot (0-1). E két vereség dacára Jürgen Klopp irányította Borussia tíz pont előnnyel várja a tavaszi nyitányt a második és harmadik helyezett Mainz 05 és Bayer előtt. Ha az utóbbi elveszítené a pénteki derbit, és Szalai Ádámék is kikapnak Stuttgartban, akkor a Dortmund előnye 13 pontra nőne két közvetlen üldözője előtt.

Leverkusenben azonban nagyon készülnek arra, hogy az augusztusi mérkőzés visszavágóján is begyűjtsék a három bajnoki pontot. Jupp Heynckes edző a legjobb csapatát küldheti pályára a BayArenában. Egyúttal számításba veszi a szeptemberi sérülése után csak nemrég edzésbe állt Michael Ballackot is, aki - hivatalosan - még mindig a német válogatott csapatkapitánya. Az edző azt tervezi, hogy Ballack a kispadon kezd, és valószínűleg a második félidőben kap játéklehetőséget. Ezt azzal indokolta, hogy a 34 éves középpályás ugyan még nincs százszázalékos formában, ám jelenléte a rangadón érzelmileg igen sokat jelenthet a pályán.

A vendég Dortmund is majdnem a legerősebb összeállításban lép pénteken pályára. Felgyógyult december végén kapott vírusos megbetegedéséből az ősszel szenzációs formát mutató Lucas Barrios. A japán válogatottal az Ázsia Kupán szereplő Kagawa viszont nem lesz ott Leverkusenben, és Klopp edzőnek gondot okoz a fiatal tehetség, Mario Götze izomfájdalma is. Ha nem vállalná a játékot, akkor a lengyel válogatott gólzsákja, Lewandowski kezdene helyette a csatársorban.

A bajnoki címvédő Bayern München ezúttal a Wolfsburghoz látogat, míg az őszi szezonban rendkívül gyengén teljesítő Schalke 04 a szintén csalódást keltő Hamburgot fogadja.

Bundesliga, 18. forduló:

péntek:
Bayer Leverkusen-Borussia Dortmund 20:30 ó

szombat:
1. FC Nürnberg-Borussia Mönchengladbach 15:30 ó
FC St. Pauli-SC Freiburg 15:30
VfB Stuttgart-FSV Mainz 05 15:30
Werder Bremen-1899 Hoffenheim 15:30
VfL Wolfsburg-Bayern München 15:30
FC Schalke 04-Hamburger SV 18:30
 

vasárnap:
Eintracht Frankfurt-Hannover 96 15:30 ó
1. FC Kaiserslautern-1. FC Köln 17:30

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!