Sport

2014.08.06. 13:50

Váradiné Szarka Ildikó edző a korosztály B divíziós Európa-bajnokságáról

Szombathely - A magyar U18-as férfi kosárlabda-válogatott nyolcadik lett a bulgáriai B divíziós Európa-bajnokságon. A csapat szombathelyi edzőjét, Váradiné Szarka Ildikót kértük összegzésre.

Horváth Erika

A szófiai Eb-t a célkitűzést, a nyolc közé jutást teljesítve – négy győzelemmel és négy vereséggel – a nyolcadik helyen zárta a Szombathelyi Kosárlabda Akadémia öt játékosát is soraiban tudó válogatott. Az egyik győzelem a későbbi ezüstérmes ukránok ellen született, akik az Eb-n a magyarokon kívül csak a döntőben, a németektől kaptak ki. Horváth Imre vezetőedzőnek Váradiné Szarka Ildikó volt a segítője.

Az U18-as válogatott szombathelyi különítménye (balról): Szabó Domonkos, Hódi Patrik, Bagó Martin, Popgyákunik Balázs, Kovács Bence és az edző Váradiné Szarka Ildikó. Fotó: dr. Popgyákunik Péter

– Igen, a célkitűzést sikerült teljesíteni, ráadásul csoportgyőztesként. Csak az volt a baj, hogy éppen a szintén továbbjutott svédektől kaptunk ki, és ezt a vereséget vittük magunkkal a nyolcaddöntős csoportba. Így nagyon nehéz volt a feladat, mert a négy közé jutáshoz meg kellett volna verni a másik két ellenfelet. Azt gondoltuk, a Portugália elleni meccs hozható – vette sorra az Eb-n történteket a szombathelyi edző. – De teljesen leblokkoltak a fiúk – most sem tudjuk, mi okból –, és az első tíz percben 19 pontos hátrányba kerültünk. Ezt már nem lehetett behozni. Viszont fantasztikus volt, hogy ezután éppen az addig veretlen, és ellenünk is akaró, hajtó ukránok ellen fel tudtak állni. Biztos vagyok benne, hogy négy közé jutottunk volna, ha velünk lehet az Egyesült Államokban tanuló, körmendi Golomán György. Nélküle lepattanózásban kevesek voltunk.

A SZOKA-sok – Bagó Martin, Hódi Patrik, Kovács Bence, Popgyákunik Balázs és Szabó Domonkos – mindannyian fontos láncszemei voltak a válogatottnak. – Jól játszottak, dicséretes a mentalitásuk, küzdenitudásuk. Mind az öten segítettek, hozzá tudták tenni a magukét a csapat munkájához. Ráadásul – mert a Falcóval rendszeresen játszanak nemzetközi tornákon – ők már eddig is megtapasztalták, milyen nehéz az agresszívan védekező csapatok ellen. A többi – jobb – csapattal szemben a mi válogatottunknak ebben kell a legtöbbet fejlődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!