Sport

2013.09.06. 18:36

Torna Grand Prix: Berki Krisztián új gyakorlattal indul

Szombaton 15 órától a férfi és női egyéni összetett versenyt, vasárnap a szerenkénti döntőket rendezik az ötödik Magyar Tornász Grand Prix-n – jó néhány világsztárral.

Horváth Erika

Életközelbe, a magyar tornászok edzésére hívták pénteken a sajtó képviselőt az Arena Savariába az ötödik Magyar Tornász GP szervezői – a Magyar Torna Szövetség, Szombathely önkormányzata és a Pannonsport Kft. képviselői. Sajnos a Budapestről induló népes különítmény nagyon nehéz és kalandos autóbuszút után a tervezettnél később és feldúltan érkezett, így nem volt tanácsos rögvest a szerekhez lépniük.

Mint már megírtuk, két londoni olimpiai bajnok, a lólengés aranyérmese, Berki Krisztián és a nyújtó királya, a holland Epke Zonderland valamint még jó néhány világversenyes érmes is indul. Merthogy ezúttal nagyszerűen illeszkedik a GP időpontja a világbajnokságéhoz, amely két és fél hét múlva rajtol.

A magyar női tornászok egy csoportja a pénteki edzésen az Arena Savariában. Balról a békéscsabai Böczögő Dorina és Makra Noémi, aztánm a két szombathelyi, Tóth Boglárka és Csillag Tünde (Fotó: Horváth csaba)

A tavalyinál jóval elitebb mezőnyt az is csábította a részvételre, hogy azon az új típusú talajon lehet tornászni, amelyet az áprilisi Eb-n próbálhattak ki először, és a vb-n is ilyen lesz. Az eddigi szivacsszerű, rugalmas kockák helyett több ezer rugóval kímélik a versenyzők lábát és könnyítik meg az akrobatikus elemek végrehajtását.

A legnagyobb várakozás természetesen Berki Krisztián szereplését kíséri, aki továbbfejlesztette olimpiai bajnoki címet érő gyakorlatát, 6,9 helyett 7,0 a kiinduló pontszáma. A lólengés másik nagy magyar klasszisa, a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán – aki cseppet sem mellesleg a Magyar Torna Szövetség elnöke – úgy magyarázta, hogy az új elem hasonlít az általa „feltalált” Magyar-vándorhoz, tehát a két kápa között jár-kel Krisztián, de közben majdnem végig körben forog. Nagyon nehéz és látványos a gyakorlat. Mint az elnök elmondta, az már eldőlt, hogy Tálas Bence, Szabó Nándor és Vecsernyés Dávid összetettben indul az antwerpeni vb-n, az is, hogy Berki lólengésben. Hidvégi Vid és Kállai Zoltán között viszont Szombathelyen zárul a válogató. A lányok közül a kétszeres olimpikon Böczögő Dorinának és a 16 éves nagy reménységnek, Makra Noéminek lesz a GP világbajnoki főpróba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!