Evezős ob

2019.09.22. 20:10

Trónfosztás történt a férfi és a női nyolcasoknál

A férfiaknál a MEC-Vasas, a nőknél a Budapest Evezős Egyesület nyerte a versenyt az országos evezős bajnokság vasárnapi zárónapján a Velencei-tavon.

Az előző két, szélcsendes naptól eltérően vasárnap a közepesen hullámzó vízen mindkét számban trónfosztás történt: a tavaly második Vasas a címvédőként rajthoz állt győrieket előzte meg, míg a BEE csapata a Danubius NHE örökébe lépett, amely a tavalyihoz képest több beülőben is kénytelen volt változtatni – a válogatott Polivka Dóra és Krémer Eszter azóta már az MTK-t erősíti -, és ezúttal a hatodik lett.

Galambos Péter előző napokon egypárban és a könnyűsúlyú egypárban aratott fölényes győzelmét követően vasárnap könnyűsúlyú kétpárban Fenyődi Tamással bizonyult a legjobbnak.

Galambos – aki idén világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnoki aranyérmes lett az olimpiai programban nem szereplő könnyűsúlyú egypárban – elmondta: a fárasztó és hosszú szezon után úgy is el kell mennie három-négy hét pihenőre a feltöltődés érdekében, és közben tisztában van azzal: kora tavasszal előbb itthon, majd a pótkvalifikációs versenyeken már a normálsúlyú egypárok mezőnyében kell csúcsformát mutatnia ahhoz, hogy legyen esélye olimpiai kvótát szerezni.

A nőknél a szintén válogatott Gadányi Zoltána öt aranyéremmel zárta az ob-t: pénteken egypárban, majd szombaton a kétpár és a négyes, míg vasárnap a négypár és a nyolcas tagjaként végzett elsőként.

Szierer János szövetségi kapitány elmondta: tetszett neki, hogy az ifjúságiak is rajthoz állhattak a felnőtt ob-n – a versenynaptár erre idén lehetőséget adott -, így nagyobb lett a mezőny, több futamot tudtak rendezni, élesebbé vált a küzdelem.

„Ráadásul a fiatalabbak versenyszituációban kaphattak képet arról, hol tartanak a felnőttekhez képest, ami motivációt ad számukra a következő évre. Az idősebb, rutinosabb versenyzők pedig nem tehették meg, hogy túl kényelmesre vegyék a futamokat, mert a fiatalok bizony mindig kihozzák magukból a maximumot annak érdekében, hogy megelőzzék, vagy legalább megszorítsák őket” – mondta a szakember.

Kiemelte: a válogatott versenyzők – az ob-ról egészségi okokból hiányzó Pétervári-Molnár Bendegúz kivételével – saját számaikat magabiztosan nyerték meg.

Eredmények:

a vasárnapi győztesek:

férfiak:

--------

könnyűsúlyú kétpár (7 induló/olimpiai szám): Fenyődi Tamás, Galambos Péter (Vác VEC)

könnyűsúlyú kettes (7): Forrai Dávid, Szabó Bence (Győri AC)

négypár (11/o. sz.): Szklenka Bence, Ács Kristóf, Bácskai Máté, Varga Tamás (Vác VEC)

nyolcas (8/o. sz.): MEC-Vasas (Horváth László, Molnár András, Tamás Bence, Komáromi Máté, Kiss Norbert, Gerei Tamás, Hopp Márton Péter, Dobai Tamás, kormányos: Kiss Gabriella)

nők:

----

könnyűsúlyú kétpár (8/o. sz.): Kas Natália Luca, Csepel Zsófia (Vác VEC)

négypár (7/o. sz.): Rozmaring Flóra, Preil Nikolett, Preil Vivien, Gadányi Zoltána (Budapest Evezős Egyesület)

nyolcas (7/o. sz.): Budapest Evezős Egyesület (Rajki Erika, Sramkó Petra, Hatos Anna, Fekete Beatrix, Preil Nikolett, Preil Vivien, Rozmaring Flóra, Gadányi Zoltána, kormányos: Majoros Nóra)

a szombati győztesek:

férfiak:

--------

könnyűsúlyú egypár (8): Galambos Péter (Vác VEC)

kétpár (14/o. sz.): Ács Kristóf, Bácskai Máté (Vác VEC)

négyes (8/o. sz.): Forrai Dávid, László Péter, Szabó Bence, Szlovák Rajmund (Győri AC)

kormányos négyes (10): Papp Gergely Márton, László Péter, Szlovák Rajmund, Szigeti Roland, kormányos: Kiss Bence (Győri AC)

könnyűsúlyú nyolcas (1): Győri AC (Kaczur Márton, Józsa Márton, Bakó Simon, Csorba Dániel, Forrai Dávid, Holpert András, Oláh Máté, Szabó Bence)

nők:

----

könnyűsúlyú egypár (6): Csepel Zsófia (Vác VEC)

kétpár (10/o. sz.): Preil Vivien, Gadányi Zoltána (Budapest Evezős Egyesület)

könnyűsúlyú kettes (6): Bartos Adél, Döbröntey Réka (Bajai Spartacus SC)

négyes (9/o. sz.): Preil Nikolett, Preil Vivien, Rozmaring Flóra, Gadányi Zoltána (Budapest Evezős Egyesület)

a pénteki győztesek:

férfiak:

--------

egypár (10/o. sz.): Galambos Péter (Vác VEC)

kettes (11/o. sz.): Juhász Adrián, Simon Béla (Pénzügyőr Sportegyesület)

könnyűsúlyú négyes (5): Szigeti Roland, Szabó Bence, Forrai Dávid, Kaczur Márton (Győri AC)

könnyűsúlyú négypár (7): Kosztrub Tamás, Privári-Mürschberger Domokos, Pálfai Csikó Bálint, Fenyődi Tamás (Vác VEC)

nők:

----

egypár (11/o. sz.): Gadányi Zoltána (Budapest Evezős Egyesület)

kettes (10/o. sz.): Polivka Dóra, Krémer Eszter (MTK Budapest)

könnyűsúlyú négypár (3): Balogh Zsófia, Bartos Adél, Döbröntey Réka, Végh Nóra (Bajai Spartacus SC)

Forrás: MTI

Címkék#Evezős ob

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!