Sport

2006.07.17. 11:59

Ügyészségi elutasítás (2004.11.05)

<p align="justify"><strong>Budapest (mti) - A Szombathelyi Városi Ügyészség elutasította Szerdahelyi Szabolcsnak, a sportegyesületek egykori vezetőorvosának panaszát, amelyet a Szombathelyi Rendőrkapitányság feljelentést elutasító határozata ellen tett a kalapácsvető Annus Adrián doppingügye kapcsán.</strong></p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szerdahelyi Szabolcs, a Deport-ş56 elnöke jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete miatt tett feljelentést Annus, valamint az elkövetéshez segítséget nyújtó, ismeretlen bűnsegédek ellen. Szerinte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jegyzőkönyvében az szerepel, hogy Annusnak az athéni játékokon leadott két vizeletmintája nem egy embertől származik. Szerdahelyi, aki korábban több közleményben bírálta a MOB vezetését az athéni doppingesetek kapcsán, úgy véli, ez felveti azt a megalapozott gyanút, hogy Annus jogtalan haszonszerzés végett megtévesztette a doppingellenőröket, amihez felkészült segítőkre volt szüksége. 

A feljelentést elutasító határozat szerint azonban Annus célja a minél jobb sporteredmény elérése és nem az aranyéremért kitűzött díj jogtalan megszerzése volt. Az ügyészség határozata ezt megerősíti: "A feljelentett sportoló a vélelmezett doppingfogyasztással (...) nem valósította meg a Btk. 318 §-ában írt csalás bűncselekmény törvényi tényállásának egyik elemét sem."
Az ügyészség levelében leszögezi: "A feljelentésben leírtak bizonyítása esetén Annus Adrián és esetleges segítői nem bűncselekményt, hanem doppingvétséget követtek el, ennek elbírálása, illetve a jogkövetkezmények alkalmazása azonban nem tartozik a büntető ügyekben eljáró hatóságok hatáskörébe." A határozat ellen további panasznak helye nincs. 

Annust utólagos mintaadás megtagadása miatt zárták ki az athéni olimpiáról és fosztották meg aranyérmétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!