Olimpia 2032

2019.02.12. 16:45

Újra ötkarikás játékokat rendezhetnek Szöulban

A Dél-koreai Sport és Olimpiai Bizottság (KSOC) a fővárost választotta ki pályázó városnak a 2032-es nyári olimpiára, melyért az észak-koreai ötkarikás szervezettel közösen száll majd versenybe.

Az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportál információja szerint a KSOC-nak Szöul és az ország második legnagyobb városa, Puszan közül kellett választania, s a szavazáson 49-ből 34-et a főváros kapott. Puszan az ülésen azt is felvetette, hogy a két város közösen lehetne pályázó, ám a bizottság ezt elutasította.

A Koreai NDK és a Koreai Köztársaság így minden bizonnyal Szöullal és az északi főváros Phenjannal jelentkezik majd a 2032-es játékokért.

Az erre vonatkozó írásos szándéknyilatkozatát pénteken, lausanne-i látogatása során adja majd be a két ország közös küldöttsége a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Az együttes kandidálási szándékot szeptember 19-én jelentették be, azután, hogy Kim Dzsong Un, a Koreai NDK vezetője és Mun Dzse In, a Koreai Köztársaság elnöke csúcstalálkozón egyeztetett egymással.

A felek akkor abban is megállapodtak, hogy a két ország „közösen vesz részt” nemzetközi versenyeken, köztük a 2020-as tokiói olimpián.

Az ötletet egy héttel korábban Do Dzsong Hvan dél-koreai sportminiszter vetette fel, amikor lehetségesnek nevezte egy közös koreai pályázat benyújtását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában