Sport

2016.01.12. 19:30

Varga Judit 12 év után újra olimpiára készül - maratoni távon

Gencsapáti - Vas megye egyik legeredményesebb futóatlétájának, a 17 évvel ezelőtt 800 méteren fedettpályás Eb-bronzérmet is nyerő Varga Juditnak esze ágában sincs szögre akasztania a futócipőt. A riói olimpiára készül - maratoni távon.

Horváth Erika

Az utóbbi években bizony ritkán lehet találkozni Varga Judittal; legfeljebb akkor, ha egy-egy látogatás erejéig hazatér a gencsapáti szülői házba - 2004 óta Olaszországban él. A nemzetközi ismertségre középtávon szert tevő atlétának a Haladás VSE-ben kezdődött sportolói pályafutása Halmosi Zoltánné Séfer Rozália irányításával. Tizenkilenc évesen, 1995-ben indult az első korosztályos világversenyén, a junior Eb-n negyedik lett 800 méteren. Három év múlva már a felnőtt válogatott meghatározó futója volt; az 1998-as fedettpályás Európa-bajnokságon 800-on bronzérmet szerzett. Negyedik lett a 2002-es szabadtéri Eb-n 1500 méteren. Összesen két szabadtéri és négy fedettpályás vb-n, valamint két-két Eb-n szerepelt. Indult a 2004-es athéni olimpián is. És még számos, a legmagasabban jegyzett nemzetközi viadalon - több dobogós helyezés fűződik a nevéhez. Jelenleg is ő az országos csúcstartója a két klasszikus középtávnak - 800-on 1:59,46 a magyar rekord (2003-ban érte el), 1500-on pedig 4:01,26 (2002).

- Örülök is ennek, de sajnálom is - mondta a 40. évébe lépett futónő. - Jó érzés csúcstartónak lenni, de legalább a közelébe járhatna már valaki ezeknek az időeredményeknek. Az utóbbi években a nemzetközi versenyeken csak „nyulaztam”, de az olasz csapatom kedvéért elindultam az országos bajnokságon. Az 1500-as időimmel Magyarországon még nyerhettem volna.

Varga Judit az év végi ünnepekre hazatérvén Gencsapátiban edzett - örömmel és nagy elszántsággal Fotó: Lengyák György

Ám Judit 2010 óta az olasz bajnokságokon állt rajthoz.

- Az olimpia után 2004-ben költöztem ki Olaszországba, 2005-ben férjhez is mentem a tízpróbázó Alberto Donatihoz. Egy év múlva megszületett a kislányunk, Giada, aki már 9 éves. Az olasz állampolgárságot 2009-ben kaptam meg, de olasz színekben sohasem szerepeltem világversenyen. Van már egy kisfiúnk is, Patrik 2012-ben érkezett - sorolta az új életét meghatározó főbb „állomásokat.” A család otthona Bolognától délre egy térképen sem szereplő icipici helységben, San Sabinóban van Mussolini szülővárosának, Predappiónak a tövében. A futás - ahogy gyerekkora óta - még mindig főszerepet játszik Judit életében. Sőt.

- Olaszországban már nem úgy alakult a pályafutásom, ahogy szerettem volna. Giada születése után nagyon jó formába kerültem, de egy lábfejhúzódás után a bokaízületem instabillá vált, és középtávon az ellépésem már sohasem lett a régi. Folyamatosan hívtak nagy nemzetközi versenyekre iramot diktálni, szerettem is csinálni, de így egyre kockázatosabbá vált a szereplésem, a végére már több stresszel járt, mint amennyi örömöt jelentett. 2015 tavaszán az Achillesem is beszakadt. A férjemnek köszönhetem, hogy még mindig futok, Olaszország egyik, ha nem a legjobb manuál fizioterapeutája lett - jó kezekben vagyok. A sérülés után megfogadtam, ha még egyszer el tudom kezdeni az edzést, akkor már csak a saját örömömre, és csak utcai versenyekre készülök.

Így is lett. Varga Judit augusztustól újra edzésbe állt, és minden különösebb rákészülés nélkül, csak úgy „mókából” novemberben rajthoz állt a Garda Trentino nemzetközi félmaratoni versenyen - és a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

- Ezután a siker után vetődött fel a maratoni táv ötlete. Ahogy sok futónak, nekem is álmom volt, hogy egyszer teljesítsem. Elkezdtük a felkészülést, fantasztikusan érzem magam, minden egyes kilométerét imádom. Az izomzatom jól reagál, nincsenek fájdalmaim, savasodás, amit az utóbbi években már nehéz volt elviselni. És végre nem egyedül edzek, hanem egy szuper csapattal, nagyszerű hangulatban. A férjem társként és fizioterapeutaként támogat, az edzőm már rengeteg maratont futott, és van egy edzőtársam is, aki félretette a saját versenyzői ambícióit, hogy nekem segítsen. Nagyon eltökélt vagyok, szeretnék kijutni a riói olimpiára - magyar színekben.

Judit őszintén bevallja, hogy az olasz mezőnyben nincs esélye a legjobb háromba kerülni (egy nemzetből legfeljebb három női maratonista indulhat). A magyarban viszont - bár már négyen is teljesítették a 2 óra 45 perces szintet - igen.

- Szeretnék bekerülni az első három közé. Április 3-ára tervezzük az első maratonomat, Milánóban. Ha minden jól megy, nem lesz ítéletidő és egészséges leszek, akkor 2 óra 38 percre képes lehetek. A férjem az egészségem érdekében egy évben csak kettő maratont engedélyezett. Remélem, hogy a másodikat Rio de Janeiró-ban futhatom. De ha nem sikerül, már akkor is nyertem. Hatalmas ajándék, amit ezzel a csapattal átélhetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!