Sport

2017.01.23. 19:15

Vasárnaptól dél-afrikai edzőtáborban készülnek Pars Krisztiánék

Szombathely - Idén nyolc világ-, illetve nagy nemzetközi versenyre pályáznak a Dobó SE atlétái - összesen 16-an. Nyolcan már a dél-afrikai melegben készülhetnek az idei nagy kihívásokra.

Horváth Erika

- A számok nem érdekelnek. Csak az, hogy az elmúlt évhez képest is folyamatosan fejlődnek a fiatalok - vágott a közepébe Németh László, a Dobó SE egyik edzője. - Egyre többen vannak olyanok, még a legfiatalabbak között is, akik megértették, hogy nem elég, ha végigcsinálják az edzéseket - edzeni, ahogy például hegedülni is, sokan tudnak. De csak az lesz művész, az emelkedik ki, aki jobban csinálja a többieknél. Tudatosan kell dolgozni, folyamatosan tökéletesíteni, finomítani kell a mozgást is. Az élsportolóvá váláshoz egy szűk ösvényen át vezet az út. aki letér róla, az lemarad. Azok, akik ezt nem akarták megérteni, már kikoptak.

Halász Bencének a héten már nem kell így beöltöznie, dél-afrikai melegben edzhet. Ha minden jól alakul - akár három világversenyen is szerepelhet a nyáron.

- Nem kell motiválni senkit a munkára - helyeselt Németh Zsolt vezetőedző. - A 2016-os évben is értek el nagyon jó eredményeket a kalapácsvetőink. Kiemelkedő volt a junior világbajnokságon aranyérmet szerző Halász Bence és a negyedik Rába Dániel szereplése. Pars Krisztiánnal annak is örülünk, hogy egyáltalán dobókörbe tudott állni az olimpián. Utólag persze sajnáljuk, hogy nem maradt még egy kis idő a felkészülésre. A két ifi Eb-sünk is jól versenyzett, Németh Zsanett kilencedik, Varga Donát hetedik lett, sajnos utóbbit egy bélfertőzés még a versenyen is kínozta. A legnagyobb tüske az a tavalyi évvel kapcsolatban, és nagyon nehéz is napirendre térni felette, hogy Halász Bence, Hudi Ákos és Gyurátz Réka két héttel az olimpiai kvalifikáció vége előtt még részvételt érő helyen állt. Aztán 10-12 olyan furcsa eredmény született, amelynek nem volt valóságalapja, és ez Rióban be is bizonyosodott - a mieink viszont nem lehettek ott az olimpián. A nemzetközi szövetség (IAAF) is észrevette, hogy nem vált be az új kvalifikációs rendszer, és már létrehozott egy bizottságot, amelynek a tisztább kvalifikációs rend kialakítása a feladata. De alakult már bizottság a hirtelen országváltások és a korosztályos világversenyeken túlkoros versenyzők szerepeltetése miatt is. Ha ezeket a problémákat sikerül megoldani, abból mi nagyon jól jöhetünk ki.

- Szerencsére a személyi és tárgyi feltételeink is rendben vannak annak ellenére, hogy zajlik, vádemelési szakaszba jutott az egyesülettel szemben elkövetett sikkasztási ügy - adott jelentést a Dobó SE mostani helyzetéről is a mesteredző. - A jövőképünk nagyon pozitív, jól állunk a felkészülésben, a felmérések és az első verseny is azt mutatja, jó úton járunk, jóval előbbre, mint tavaly ilyenkor. Óriási segítség a fűthető dobókör, hóban, esőben is száraz körből dobhatnak a versenyzőink. Hamarosan két hétvégén - február 25-én és március 4-én - téli dobó ob-t rendezhetünk, április 29-én pedig a Savaria Kupa liga dobóversenyt. És nem marad el a Németh Pál-emléknap sem.

Németh Zsolt, a Dobó SE mesteredzője, a Magyar Atlétikai Szövetség újraválasztott alelnöke Fotó: Szendi Péter, Unger Tamás

Tavaly páros év lévén kevesebb lehetőségük volt világ-, illetve kiemelt nemzetközi versenyen is bizonyítani a Dobó SE-seknek. Idén, 2017-ben viszont nyolc is akad a versenynaptárban. Tizenhatuknak(!) lehet esélye a válogatottba kerülésre, és legjobb esetben 13-an be is verekedhetik magukat a magyar csapatba. A felnőtt vb-ért Pars Krisztián mellett Hudi Ákos, Halász Bence, Gyurátz Réka és Gergelics Cintia dolgozik. Halásznak és Gyurátznak azért a fő versenye az U23-as Eb, illetve az Universiade lenne. Mindkettőre pályázik még a szintén a szombathelyi egyetemen tanuló Horváth Bálint, illetve az U23-as Eb-re a diszkoszvető Szabó Gyula is. A junior Eb-re Rába Dániel, Varga Donát és Németh Zsanett is befutó lehet, az ifi vb-re még Doma Benedek és Szabó Anett is kijuthat. A legnehezebb dolga a legkisebbeknek lesz, hiszen a győri EYOF-on csak egy fiú és egy lány kalapácsvető képviselheti az országot. Jelölt azonban több is akad, a szombathelyieknél Giczi Eszter, Buús Borbála, Rajczi Bianka, Doma Benedek és Katavics Balázs is. Talán közülük kerülhet ki a két befutó.

Jó lehetőség a legjobbaknak, hogy az itteni fagyos időjárás helyett már a (dél)-afrikai melegben készülhetnek. Nyolc kalapácsvető - Pars Krisztián, Halász Bence, Hudi Ákos, Gyurátz Réka, Gergelics Cintia, Rába Dániel, Varga Donát és Németh Zsanett Németh Zsolttal és Németh Lászlóval vasárnap elutaztak szokásos téli állomáshelyükre, Potchesfstroomba, ahol Pars egy hónapot marad, a többiek pedig február 9-éig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!