Sport

2010.12.01. 14:41

VB 2018/2022: a fogadóirodáknál Oroszország és Katar a befutó

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága csütörtökön egyszerre két világbajnokság, a 2018-as és a 2022-es helyszínéről is dönt.

MTI

A program már szerdán (ma) megkezdődik Zürichben, ahol először a 2022-es tornára kandidálók mutatják be - egyenként 30 perces - prezentációjukat. Délután 2 órakor Ausztrália kezdi a sort, aztán 15 órakor a Koreai Köztársaság, 16-kor Katar, 17 órakor az Egyesült Államok, 18 órakor pedig Japán küldöttsége lép a színpadra. Másnap, csütörtökön a 2018-as vb-re aspirálók következnek, sorrendben Belgium és Hollandia (9 ó), Spanyolország és Portugália (10 ó), Anglia (11 ó) és végezetül Oroszország (12 ó).
 

Ezt követően a FIFA végrehajtó bizottságának szavazásra jogosult tagjai elvonulnak szavazni, a végeredményt pedig Joseph Blatter, a szövetség elnöke jelenti be, várhatóan 16 óra körül.

A voksolásra jogosultak létszáma eredetileg 24 volt, azonban a tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut az etikai bizottság november 18-án egy évre eltiltotta, mert a Sunday Times által megrendezett "lebuktató akció" során bebizonyosodott róluk, pénzt fogadtak volna el azért, hogy a vb-helyszínek kiválasztásakor az adott országokra szavazzanak.

 

A megmaradt 22 tag közül a BBC televíziós csatorna hétfő esti műsorában további három tisztségviselőt, a brazil Ricardo Teixeirát, a paraguayi Nicolas Leozt és a kameruni Issa Hayatout feketített be, akik a vádak szerint 1989 és 1999 között nagyobb pénzösszegeket vettek fel a 2001-ben csődbe ment ISL-en, a FIFA marketingügynökségén keresztül. A szövetség kedden közölte: nem foglalkozik a műsorban elhangzott állításokkal, mert az ISL-el kapcsolatban a svájci hatóságok korábban már lefolytattak egy nyomozást, amelyet 2008. június 26-án lezártak, s egyetlen FIFA-tagot sem gyanúsítottak meg. 

Október 28-án kiderült, hogy az etikai bizottság egy másik vizsgálatot is indított, mert azt feltételezték, hogy megállapodás történt a szavazatcseréről a 2022-re pályázó katariak és a 2018-ra kandidáló spanyol-portugál szervezők között. Ebben az ügyben nem találtak bizonyítékokat, így november 18-án bejelentették, hogy egyik szervezőbizottság vagy szövetség sem követett el törvénytelenséget.
 

A végrehajtó bizottság a prezentációk megtekintése után zártkörű tanácskozást tart, majd megkezdődik a szavazás. A menetrend szerint a tagok először a 2018-as, majd azután a 2022-es helyszínről döntenek. A győztes az a pályázat lesz, amely 50 százalék plusz egy, azaz 12 voksot kap. Ha az első körben egyik kandidáló sem szerez abszolút többséget, akkor a legkevesebb szavazatot gyűjtött pályázat kiesik, és újabb voksolásra kerül sor. Ha az utolsó két pályázat esetében a szavazás végeredménye döntetlen, akkor az elnök, azaz Joseph Blatter voksa lesz a döntő.  
 

A kétnapos eseményről közel 70 televíziós társaság és ezer újságíró ad helyszíni tudósítást.

A bukmékerek szerint a 2018-as tornára kandidáló országok közül Anglia a második legesélyesebb, a harmadik helyen pedig a spanyol-portugál közös pályázat áll, míg a belga-holland rendezésre van a legkisebb esély.

A fogadóirodák szerint a 2022-es vb nagy valószínűséggel Katarban lesz, a további esélyesek sorrendben az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága szerdán és csütörtökön tekinti meg a rendezésre pályázó országok prezentációit, s Joseph Blatter, a szervezet elnöke csütörtökön, várhatóan 16 óra körül jelenti be a szavazás végeredményét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!