Sport

2015.08.18. 19:30

Vb-re hangolnak - Ifj. Veréb és Ligeti Ukrajnában folytatja

Szombathely - Három hét múlva kezdődik a birkózók olimpiai kvalifikációs világbajnoksága. A 21 magyar induló a felkészülés finisében tart. A szabadfogásúak, köztük ifj. Veréb István és Ligeti Dániel Ukrajnában élesíti a formáját.

Horváth Erika

Szeptember 7 12. között az Egyesült Államok Nevada államában Las Vegas ad otthont a birkózók olimpiai kvalifikációs világbajnokságának. A 21 fős magyar csapatból heten szabadfogásúak. A Haladás VSE nagy triójából ezúttal ketten ifj. Veréb István a 86 és Ligeti Dániel a 125 kilóban indulnak harcba. Hatos Gábor kihagyja ezt a vb-t.

Már sokkal több munka, edzőtábor van a szabadfogású keret mögött, mint előtte a vb-ig. A Gulyás István szövetségi kapitány vezette alakulat edzőtáborozott két hétig a dagesztáni Mahacskalában, aztán két hétre a szokásos Csorba-tói, magaslati edzőtáborban folytatta. Az elmúlt hetet Mátraházán, a július elején átadott központi edzőtáborban töltötték, hétfőn pedig két hétre Ukrajnába indultak. Elutazásuk előtt egy kis helyzetjelentésre kértük a két szombathelyi birkózót.

Veréb Jimmy nagyon tudatosan készül, mindent, még a negatívumokat is igyekszik hasznosítani. Például a júniusi, bakui Európai Játékokon elbukott bronzot is.

Volt pozitívuma és negatívuma is az Európai Játékoknak. Az jó, hogy öt meccset is tudtam birkózni az erős mezőnyben, az is jó, hogy éremcsatát vívhattam mondta a 27 éves birkózó. Azon az utolsó meccsen követtem el hibákat. Ha ez nem így lett volna, nem biztos, hogy időben tudtam volna változtatni rajtuk. Apróbb sérülések ugyan mindig akadnak, de ezel nem befolyásolták a felkészülésemet. Amit kellett, megcsináltam, és a vb-ig hátra lévő időben is megteszek mindent, amit lehet. Ukrajnában már csak a birkózáson, a formaidőzítésen lesz a hangsúly.

A 26 esztendős, nehézsúlyú Ligeti Dániel az Európai Játékok alatt sem volt jó passzban. Most sem az igazi, de fogadkozik, hogy a vb-ig hátralévő időben megpróbál csak a birkózásra koncentrálni. Danit nagyon megviselte, hogy Bakuban bár megfelelt a válogatási elveknek kötöttfogásban is, mégsem engedték indulni a másik szagágban is.

A verseny napján csapódott le rajtam az, hogy indoklás nélkül utasították el a szövetség vezetői a kötöttfogású indulásom. Talán ha a tudásom 40 százalékát nyújtottam, elment az erőm, nem az én napom volt idézte fel a rossz emlékű kontinensversenyt, ahol így is hetedik lett. Továbbra sincs jó kedvem, úgy érzem, az édesapámon kívül hátat fordított mindenki, az olimpiára készülve nem érzem az egyesületem és a város támogatását sem. De most ezeket a dolgokat megpróbálom a szőnyeg alá söpörni, és csak az előttem álló feladatra koncentrálni. Eddig leginkább alapozó munkát csináltunk, most jön a szakmai rész. A testsúlyom nem rossz, 115-116 kiló, és mégis elég gyorsnak érzem a lábamat és kondival is bírom a munkát. Nagyon fontos lesz a kijevi két hét. Ha ki is tudjuk pihenni a rengeteg edzést, akkor lehet esélyünk a kvótára. De ahhoz a vb-n extra teljesítmény és szerencse is kell.

A szabadfogású csapat augusztus 29-én érkezik haza Kijevből, és két nap múlva már indul is Amerikába, hogy megfelelően akklimatizálódhasson a vb-fellépésig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!