Sport

2010.05.13. 10:25

Veszélyben a futballturisták?Már 18 halottja van a dél-afrikai vírusnak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán figyelmeztette a júniusi labdarúgó világbajnokságra Dél-Afrikába látogatni szándékozó turistákat a Rift-völgyi láz (RVF) veszélyére, amelynek eddig 18 halálos áldozata volt az országban.

MTI

Honlapján közzétett közleményében a WHO ugyanakkor nem ajánl semmilyen korlátozást bevezetni a Dél-Afrikai Köztársaságba be-, illetve az onnan kiutazók számára. A turistáknak, főként a tanyákra vagy vadasparkokba látogatni szándékozóknak azonban azt javasolja, hogy kerüljék az állatok húsával vagy vérével való érintkezést, ne fogyasszanak pasztörizálatlan italokat, nyers vagy nem kellőképpen átsütött húst.

Minden utazó tegyen megfelelő óvintézkedéseket a rovar-, így a szúnyogcsípések ellen - áll a közleményben.

A főként fiatalokra veszélyes fertőző betegség kezelésére nincs külön eljárás, sem humán vakcina. 

A Rift-völgyi láz elnevezését arról a kenyai régióról kapta, ahol 1931-ben először diagnosztizálták. A vírusos betegséget hússal vagy vérrel való közvetlen érintkezés útján lehet elkapni, és egyes szúnyogfajták viszik át a fertőzött háziállatokról az emberre.

A betegség súlyos járványt okozott 1967/68-ban Kenyában, Szomáliában és Tanzániában. A legutóbbi jelentősebb járványt 2000-ben jelentették Jemenből és Szaúd-Arábiából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!