Sport

2010.12.17. 12:35

Vízilabda: egyre nagyobbra nőnek a szombathelyi Aligátorok

Egy év szünet után, 2010 nyarán alakult újjá Szombathelyen a vízilabdaélet, az Aligátorok Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület képviseli ezt a látványsportágat a megyeszékhelyen. Az Aligátorok USE jelenleg második helyen áll csoportjában, és jó esélye van rá, hogy később akár a feljutásért szálljon vízbe.

Pum András

Az együttest a 205-szörös válogatott Kis István vezetőedző trenírozza, aki igazán tekintélyes játékosmúlttal rendelkezik. Kis a magyar nemzeti tizenegy tagjaként olimpiai bronzérmet (München, 1980), Eb-bronzérmet (Split, 1981), Vb-ezüstérmet (Ecuador, 1982), és Eb-ezüstérmet (Róma, 1983) szerzett. Idehaza az Újpestben vízilabdázott, majd hét évet Olaszországban légióskodott.

Kis István munkáját a volt szerb ifjúsági válogatott, Sztojadinov Nikola, valamint Fent Gergő segíti, a stáb tagja az úszóedző, a korábbi BVSC-úszó Korn Tamás, és Darvas Gábor erőnléti edző. Az egyesület elnöke Sebesi Judit, aki - érdekesség - már csak azért is a medence partjáról szorít a csapatnak, mert nem tud úszni. Gyorsan tegyük hozzá: nyilván neki nem is ez a feladata.
Az elnökség - melynek tagja még Pazurek Erika, Illés Károly, Darvas Gábor, Baranyai Miklós - amúgy teljesen grátisz, társadalmi munkában végzi a feladatát. Az Aligátorok fő bevételi forrása a szombathelyi önkormányzat támogatása, ezen felül leginkább tagdíjakból tartja fent magáta klub. Miután a csapat a Fedett Uszodában edz, és itt is játssza mérkőzéseit, ezért az önkormányzattól kapott pénz szinte teljes egészében el is megy az uszoda bérleti díjára. Érdekesség, hogy meccsek idején nem csak a játékosok, hanem a találkozókra érkező bírók is jegyet vesznek a pénztárban - igaz nem teljes árú, hanem kedvezményes bilétával léphetnek be az uszodába. Ilyenkor természetesen az Aligátorok vezetői vásárolják meg a bírók helyett a tiketteket.

Az Aligátorok USE egyébként  nem csak az első csapatot jelenti - sőt. A klub égisze alá közel 200 fiatal tartozik, a Gotthárd Jenő Általános Iskolában például hét évfolyamon heti 2x2 alkalommal körülbelül nyolcvan fiatal sportol - őket egyébként a klub busszal viszi és hozza. Utánpótlás-szinten mindenesetre már most roppant sikeres az Aligátorok, hiszen 2008-ban az országos diákolimpián 470 csapat közül végeztek az első helyen a szombathelyi fiatalok. De hogy a seniorokról se feledkezzünk meg: a tíz évvel ezelőtti csapat tagjai - például Juhász Tibor, Hetényi Norbert vagy Timár Péter - is hetente vízbeszáll egyszer - igaz ők csupán önmaguk szórakoztatására vízipólóznak.

Az OB II-ben vitézkedő felnőttcsapat is roppant fiatal átlagéletkorú, a 16 fős keret nagy része ugyanis 16-17 esztendős, csupán néhány rutinos játékos - mint például Stojadinov Nikola, vagy akár néha a tréner, az 52 esztendős Kis István - erősíti a csapatot. Így a srácoknak nincs egyszerű dolguk, amikor az OB II-ben náluk jóval idősebb, tapasztaltabb játékosok ellen kell vízilabdázniuk. Terveik között szerepel, hogy a fővárosból Szombathelyre csábítanak vízilabdázókat, olyanokat akik a szombathelyi egyetemen folytathatnák tanulmányaikat. A csapat számára egyébként heti öt edzést vezényel Kis István, a tréningek általában esténként, négy pályán zajlanak. A csapat egyébként két-három esztendőn belül szeretné az OB I/-be verekedni magát - jelenleg a nagy cél.

Az OB II-es vízilabda-bajnokságban induló 28 csapatot öt csoportba sorsolták. A szombathelyi Aligátorok Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület a Péccsel, a Nagykanizsával, a Pápával, a Tatabányával, és az osztrák SC Austriával szerepel egy csoportban.  A lebonyolítás meglehetősen rendhagyó és költségkímélő: a hat együttes mindig más és más csoportbeli csapat otthonában gyűl össze, ahol két mérkőzést vív. Az Aligátorok jelenleg második a csoportjában.

Az első helyezett továbbjut, ezt követően a többi csoport elsőjével vív körmérkőzést az OB I/B-be kerülésért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!