JEGYZET

2018.08.01. 06:30

Motoros csoda

Ökrös Csaba

Ezúttal nem Chris Froome, de ismét egy brit kerékpáros bizonyult a legjobbnak a Tour de France-on. A walesi Geraint Thomas érdemelte ki a győztesnek járó sárga trikót. A francia kerékpáros körverseny hozott ugyan számos izgalmat, de egy kicsit olyan volt, mint a foci-vb, nagy meglepetés kevés volt.

A Touron az elmúlt néhány évben megszokott módon a legerősebb csapat a brit Team Sky volt. Megrogyaszthatatlanul rótták a kilométereket, mentek, mint a gép. Arról nem is beszélve, hogy megengedhették maguknak azt a luxust, hogy két győzelemre esélyes bringást nevezzenek a versenyre.

A nagy kérdés az volt, vajon Chris Froome a Giro d’Italia megnyerése után néhány héttel képes lesz-e a francia körversenyt is az első helyen befejezni. Ez a duplázás legutóbb 1998-ban az azóta elhunyt Marco Pantani­nak sikerült. Froome nem adta fel a reményt, azt mondja, nem volt reménytelen kísérlet a részéről. A siker reményében vág neki jövőre is mindkét versenynek.

Ahogy a holland Tom Demou­lin is, aki Froome-hoz hasonlóan az olasz és a francia körversenyen is dobogós volt. Itáliá­ban Froome, Franciaországban Thomas előzte meg. Ha valakinek fájhat, hogy olyan bitang erős csapat a Sky, hát az Demoulin.

Hasonlóan az elmúlt évekhez, a dopping mint probléma nem kerülte el a Tourt.

Chris Froome-ot ugyan tisztázták a tiltott teljesítményfokozók használatának gyanúja alól, de a tiszta versenyben kételkedő szurkolókat ez nem nyugtatta meg. Nem csak a kitartó pfujolás utalt erre. Froome-ot az egyik hegyi szakaszon megütötte egy néző. Vizeletet kapott már a nyakába korábban is, de ökölcsapást évtizedek óta nem kellett elszenvednie egy kerekesnek sem. Remélhetőleg a következő száz évben sem lesz erre újabb példa.

A tiltott teljesítményfokozás hívei persze nem csak a vegyészet eredményeire támaszkodnak. Van, aki egyszerűen motorral felszerelt kerékpárral versenyez. Jól tud jönni az a plusz erő, amikor fáradnak a lábak, amikor a szív már nem tud elég oxigént szállítani az izmokba. Tony Stark, a Vasember sem saját izmaira építette fel szuperhősi nimbuszát. Miért kéne akkor egy győzelemre törő bringásnak nélkülöznie a technika vívmányait?

Igaz ugyan, hogy a versenybírák nem találtak motorhasználatra utaló jeleket, de a nézők idén is láthattak olyan bringát, amelynek a kereke veszettül forogni kezdett, amikor egy bukás után a porból feltápászkodó versenyző felemelte. Lehet, hogy nem motort kell a háttérben sejtenünk, hanem egyszerűen csoda történt. Míg erről meg nem bizonyosodunk, jobb ha nem tekintjük szentnek a kerékpárosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!