JEGYZET

2019.02.05. 06:30

Szibéria helyett

Ballai Attila

Egyszerre papírforma és szenzáció: Böde Dániel gólt lőtt a Ferencváros színeiben! Papírforma, mert évek óta a Fradi futballcsapatának leghatékonyabb játékosa, ki más csikarta volna ki a tavaszi rajton, múlt szombaton a Honvéd elleni 1-0-s győzelmet, ha nem ő? És egyben mégis szenzáció, hiszen tavaly decemberi – a Mezőkövesd elleni bajnoki 61. percében történt lecserélése utáni – dühkitörése miatt úgy tűnt, amíg Szerhij Rebrov az FTC vezetőedzője, ő ott a szó szoros és átvitt értelmében sem rúg labdába.

Azért szép történet ez, mert egy többszörös hibából kialakult szerencsétlen helyzet feloldásához minden érintett a legjobb énjét adta. Ez pedig mifelénk – messze nem csak a futballunkra gondolva – nem általános gyakorlat.

Böde a régi típusú, közülünk vétetett, hús-vér magyar labdarúgó, akit nem csak a góljaiért lehet szeretni;

kortársai többségével szemben, akik egyetlen emlékezetes, idézhető mondatot sem hagynak maguk után örökül, az ő „ami a szívemen, az a számon” típusú kommunikációja ma már ritka kivétel. Egy ideig nyelte, hogy aktuális trénerei rendre igazoltak elé egy csatárt, akiről hónapok alatt kiderült, hogy nem jobb nála, de addig többször is a padról beszállva kellett ezt bizonyítania. Míg egyszer elszakadt nála a cérna, a legrosszabbkor. Mert jelenlegi mestere, Rebrov, Sevcsenko egykori ékpárja extraklasszis volt, nem kell egy magyar „alkalmazottja” lelki előéltével törődnie, ráadásul pár hónapja érkezett, még nem ért meg benne, mi a Fradi múltból táplálkozó misztikuma, és miért őrzi ezt napjainkban leginkább Böde. Rebrov ráadásul Lobanovszkij-tanítvány, és a hajdani ukrán-szovjet edzőfejedelem hasonló kirohanásért nem a tartalékok közé, hanem Szibériába száműzte volna a lázadót.

Ahonnan sokkal nehezebb lett volna visszatérni. Így viszont Böde Dániel a januárt ismét az első kerettel dolgozhatta végig, a dacoskodás, az önsajnálat helyett edzője szerint is leszegett fejjel és keményen hajtott, és ez megtette a hatását.

Kegyvesztettségéből visszakapaszkodva február 2-án, a mérkőzés 76. percében újra a Groupama Aréna gyepére léphetett, és hat percre rá kibrusztolta, bevágta a győztes gólt. Majd a Honvéd-kapu mögötti B-középhez rohant, és kiüvöltötte magából az előző hetek görcseit.

Nem hallottam, mit mondott, nem is érdekel. Nyilván nem átkozódott, de ettől még szerintem Rebrovnak sem feltétlenül szükséges minden fordulatát lefordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!