Jegyzet

2019.04.10. 06:30

Kíméletlen kockakövek

Ökrös Csaba

A Tour de France kiötlője azt vallotta, hogy az volna az igazán kemény verseny, ha csak egyetlen kerékpáros érne célba. Ez az álma nem valósult meg, de az bizonyos, hogy Henry Desgrange ráérzett arra a szurkolói elvárásra, ami a versenyzők minél nagyobb szenvedését követeli meg. Bizonyára vannak kivételek, de – szerény véleményem szerint – többségünkben a nagy küzdelmet szeretjük. Vér és veríték jeligére.

Március elejétől májusig egymást érik az egynapos klasszikusoknak nevezett kerékpárversenyek. Köztük olyanok, mint a Flandriai Körverseny vagy éppen a Párizs–Roubaix. A két város közötti kirándulás során 257 kilométeren kapnak lehetőséget a kerekesek arra, hogy kiélvezzék a napot.

Az észak poklának becézett verseny azok közé tartozik, amelyek a résztvevők szenvedésére (is) alapozzák a szurkolói gyönyört.

Miközben Párizstól az észak-franciaországi bányavárosig, Roubaix-ig elbiciklizik a mezőny, nagyjából hatvan kilométeres távon belekóstolhat a kockaköves utakon zötykölődés örömeibe is. Huszonkilenc hosszabb-rövidebb „rázató” szektoron kell átvágniuk a versenyzőknek. A kockaköves útszakaszok sok helyen olyanok, hogy jóérzésű traktoros sem megy rá gépével, ha megkímélt állapotban akarja tudni a masinát. A kerékpárosok, fittyet hányva a bennük élő traktorista óvatosságára és a fizika törvényeire, bőven negyvenes tempóban verekszik át magukat a traktorgyilkos részeken is.

Száraz időben is nagyszerű élmény a szurkolók számára az a küzdelem, amelyet önmagukkal és egymással vívnak a bringások. Ha pedig eső öntözi a tájat, akkor beköszönt az igazi kánaán a versenyzői szenvedésért lelkesedő nézők számára. Egyes szakaszokon száraz időben is esnek-kelnek a kerekesek, ha meg a víztől és sártól csúszóssá válik a pálya, akkor tömegkatasztrófák sora fenyegeti a Roubaix-ba tartó karavánt.

A defektek és esések jelentősen megtizedelik a mezőnyt, így senki sem állhat rajthoz az esélyesek nyugalmával. A kockakövek nem kímélnek senkit. Az állóképességi sportok, köztük a kerékpározás szerelmesei tudják, hogy fontos az erős láb és a jó tüdő a sikerhez, de a fogaknak is komoly szerep jut: sokat kell csikorgatni őket. A vasárnapi, 257 kilométeres „kirándulás” során bőven lesz alkalmuk erre a nyeregben ülőknek.

Valószínűleg nem csak egyetlen célba érő lesz, így a Tour de France atyja elégedetlenül pillant majd le a mennyből. A jóérzésű viszontszurkolók elégedettek lesznek annyi szenvedéssel is, amennyit láthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!