jegyzet

2019.05.11. 06:30

Három ezrelék

Ch. Gáll András

Mindig is tudtam – és hirdetem is -, hogy a futballnak nincs párja a sportban, de szerda óta immár sziklaszilárd az ebbéli meggyőződésem. Mert ami a héten az Anfield Roadon és a Johan Cruyff Stadionban történt, az egyetlen más sportágban sem fordulhat elő, pláne így, a kettő együtt. Mármint a Liverpool és a Tottenham együttes továbbjutása, az idegenbeli 0-3 és a hazai 0-1 után.

Az elmúlt napokban boncolgattuk már a témát szakmai szemszögből – tele van a Facebook jó és kevésbé jó elemzésekkel –, majd emocionális kiindulópontból is megközelítettük a kérdést, arra a mindent és mindenkit elsöprő, magával ragadó érzelmi cunamira fókuszálva, amely Jürgen Klopp egyéniségéből árad, és ami egész egyszerűen lesöpörte az Anfield gyepszőnyegéről a Barcelonát.

De most, néhány nap elteltével itt az ideje, hogy egy kicsit a matematikai statisztika eszközeivel is feldolgozzuk a liverpooli és amszterdami csodás feltámadást. Merthogy csoda történt, efelől senkinek se legyen kétsége, és a csodáknak a legfőbb tulajdonsága, hogy úgyszólván sohasem ismétlődnek meg.

Mármost, számba véve a hatvannégy éves BEK- és BL-történelmet, ha egy csapat egy párharc első meccsét idegenben 1-0-ra elvesztette, akkor mindössze 17 százaléknyi esélye maradt a továbbjutásra, ha pedig idegenben 3-0-ra kikapott, akkor még ennél is jóval kevesebb, csupán két percent.

Törtekkel kifejezve 17/100 (ez a Tottenhamé), illetve 2/100 (ez pedig a Liverpoolé).

Picike értékek, no de még mindig óriásiak ahhoz képest, ha a Spurs és a ’Pool együttes továbbjutási esélyeit nézzük. Ehhez ugyanis össze kellett szorozni a két törtet, és eredményül 34/10000-et kaptunk, kerekítve három ezreléket.

Ennyi volt a valószínűsége a liverpooli 4-0-nak és az amszterdami 2-3-nak. Nem külön-külön, hanem együtt. És akkor még nem is kalkuláltuk be a Vörösöktől hiányzó sérülteket, Szalah-t, Firminót és Keitát, illetve a Spurs gólzsákját, Kane-t, aki kabátban, a lelátóról nézte végig a feledhetetlen kilencven percet. Ezek az információk még tovább rontották volna a későbbi továbbjutók esélyszámait.

És el is érkeztünk a lényeghez.

Van még egy csapatsportág, amelyben ilyen csodák egyszerre megtörténhetnek?

Kosárlabdában ugyanazon fordulóban legyőzheti-e Angola a Dream Teamet, Laosz Spanyolországot? Vagy hokiban Észak-Macedónia Kanadát és Luxemburg Svédországot?

Természetesen nem. A futballban azonban semmi sem lehetetlen, legfeljebb néhány év(tized)et várnunk kell a következő csodáig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!