JEGYZET

2019.12.07. 06:30

Karakter

Ch. Gáll András

Nem könnyű napirendre térni a Békéscsaba Magyar Kupa-sikere felett, de nem is kell, mert Schindler Szabolcs csikócsapata minden elismerést megérdemel, sőt még annál is többet.

Az NB I-et toronymagasan vezető, az Európa-ligában vitézkedő Ferencvárost 2–0-ra legyőzni vitán felül az év szenzációja a magyar labdarúgásban.

Az első pillanatban csak a csabai bravúr tényét emésztgettük, aztán ahogy telt-múlt az idő, megismerkedtünk a siker hátterével. Elsősorban azzal, hogy az NB II. kilencedik helyén álló gárda öt 2000-ben vagy annál később született labdarúgóval állt ki Szergej Rebrov – hazai léptékkel mérve mindenképpen – sztárcsapata ellen.

A lassan csodakapusként emlegetett Uram János csak jövő februárban tölti be a 19-et, Váradi Ádám egy nappal fiatalabb nála, Gréczi Márton júliusban múlt 19, a Tarpáról érkezett kárpátaljai, de már perfekt magyar Bidzilya Anton egy héttel idősebb Gréczinél, akárcsak Máris Dominik. Váradi életében először volt kezdő a Csaba felnőtt csapatában, de Uram sem alapember az NB II-ben. Edzője mégis bátran mély vízbe dobta őket a legjobb magyar együttes ellen.

Hátborzongatóan felemelő, ugyanakkor lesújtó is, mert cseppet sem tipikus. Mármint idehaza, mert példának okáért Matthijs de Ligt, a világ egyik legjobb védője már 17 évesen bemutatkozott a felnőttek között. Nem a klubcsapatában, az Ajaxban, hanem a holland válogatottban.

Ha az embernek abban a kivételes szerencsében lehet része, hogy beszélget Schindlerrel, óhatatlanul arra a következtetésre jut, talán mégsem reménytelen a magyar futball helyzete. Rend, fegyelem, következetesen kemény munka – ez Schindler filozófiája. Semmi flikk-flakk, semmi hókuszpókusz, csak az, ami az utóbbi százhúsz évben a korszakos magyar edzők ars poeticája volt.

„Ahhoz, hogy előbbre lépjünk, mindenkinek többet kell beletennie,

elsősorban nekünk, edzőknek. Karakterekre van szükség, a pályán és a kispadon egyaránt. Olyanokra, mint Verebes József vagy Csank János volt. Akikkel volt szerencsém együtt dolgozni” – vallja a csabai szakember.

A hét sikerembere nem mismásolja el a honi edzői szakma felelősségét abban, hogy ott tart a futballunk, ahol. De a kommunikációs és szakedzői diplomával rendelkező kollégánknak – aki időről időre az egyik országos napilapban is jelentkezik írásaival – a felkészültsége és legfőképpen a bátorsága megvan ahhoz, hogy forradalmat csináljon a Viharsarokban.

Hogy is fogalmazott korábban? Karakter kérdése az egész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!