jegyzet

2021.02.10. 06:30

Hollywoodi történet

Ökrös Csaba

Az angol futballnagyság, Gary Lineker nagyszerű, bár vitatható meghatározása szerint a labdarúgás jellegzetessége, hogy huszonkét játékos kell hozzá, és mindig a németek nyernek. Talán még a Voyager űrszonda által magával vitt információs bázist is gyarapítani lehetett volna ezzel a tudással, hogy a földönkívülieknek legyen fogalmuk bolygónk lényeges ügyeiről. Sajnos a szonda már javában úton volt, amikor Lineker megfogalmazta a tanait.

Nem tudom, a gurulós foci egykori ásza mit szól a tojás alakú labdával játszott amerikai futball eseményeihez, de az bizonyos, hogy a Lineker-sejtést apró változással alkalmazni lehetne a játék tengerentúli profi bajnokságára. Mégpedig így: a meccseken egyszerre huszonkét ember van a pályán, és az NFL döntőjét Tom Brady csapata nyeri. Mint hétfő hajnal óta tudjuk, a negyvenhárom éves irányító hetedszer lett győztese a Super Bowlnak. Nem célom az elmúlt napokban számtalan alkalommal citált statisztikák újbóli előrángatása, így nem kutatom az adatbázisokban azt sem, hogy hány kalapot vettek le a sikerkovács teljesítménye előtt tisztelegve.

Tom Brady olyan alakja korunk sportjának, amilyet csak fékezhetetlen agyvelejű forgatókönyvírók tudnának megrajzolni, amikor az amerikai álmot próbálják bemutatni.

A New England Patriots csapatában húsz évet lehúzó, majd a most zárult idényt a Tampa Bay Buccaneers irányítójaként lejátszó férfiú élete maga a színes, szélesvásznú csillogás. Látunk egy sikerekben fürdő, jóképű, megnyerő sportolót szupermodell feleséggel az oldalán, példás családot alkotva gyermekeikkel. Ha beláthatnánk a Brady família szerény otthonának a falai közé, a hónapok utolsó napjaiban sem kellene attól tartanunk, hogy a koszt­pénz elfogytán veszekedő házaspár mellett sírdogáló gyerekeket látunk.

Az irányító az egyik legjobb példája annak, hogy mennyire szeretünk olyan egyéniségeket találni a sportban, akik a maguk valóságában a teljes valószerűtlenséget képviselik.

Új rekordok, megismételhetetlennek tűnő sikerek bűvöletében figyeljük pályafutásukat. Egyre többet és többet várunk tőlük. Persze közben tudni véljük, hogy ha kicsit több szerencsénk van, a körülmények nem esküsznek össze ellenünk, és megkapjuk a kellő támogatást, mi magunk is világverő sztárok lehettünk volna. Még a tőzsdei árfolyamokra is hatással lennénk: a statisztikák szerint a Wall Street minden egyes Brady-féle Super Bowl-győzelem után különösen jó évet zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!