jegyzet

2021.02.13. 06:30

Plusz, mínusz

Szilágyi László

Nikola Karabatic tavaly óta sérült. A világ egyik legjobb férfi kézilabdázója egy francia bajnoki mérkőzésén rogyott a földre kísértetiesen hasonlóan, mint két éve a női Európa-bajnokságon a románok világsztárja, Cristina Neagu a magyarok elleni meccsen. Neagu és Karabatic között nem csak a zsenialitás a közös halmaz, mindkét játékos élharcosa a Don’t let play the players! mozgalomnak. Tavaly a játékosok nemzetközi szakszervezete leforgatott egy kampányfilmet Ne játsszatok a játékosokkal! címmel. A kézilabdasport meghatározó figurái, Karabaticon és Neagun kívül többek között a győri Stine Oftedal is arra hívta fel a figyelmet, hogy lazítson a gyeplőn az Európai és a Nemzetközi Kézilabda-szövetség, mert a játékosok nem bírják az erőltetett menetet, a rengeteg mérkőzés idézi elő a sérüléseket.

A két szövetség képviselői vettek egy nagy levegőt – aztán minden ment tovább a maga útján.

Sem a mérkőzések, sem a sérülések száma nem változott.

És egy darabig nem is fog. Itt van a legújabb módosítás: az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága szerdán úgy döntött, hogy amennyiben záros határidőn belül nem tudják bepótolni a csapatok az őszről elmaradt mérkőzéseket (erre gyakorlatilag nincs esély), akkor a férfi és a női BL-ben is mind a nyolc csapat továbbjut a sorozat nyolcaddöntőjébe. Az EHF döntésével nincsenek kibékülve a csoportjuk első és második helyén álló csapatok, hiszen eddig azért kepesztettek, hogy minél előrébb végezzenek a csoportjukban, mert így mentesülnek a két nyolcaddöntős mérkőzés lejátszása alól. Rögtön a legjobb nyolc közé kerültek volna.

A Telekom Veszprém azért sűrítette össze a saját versenynaptárát és játszott február 4. és 11. között három BL-meccset, hogy időben letudja a csoportkört. A nagy kapkodás nem volt kifizetődő, az emberi számítás és minden valószínűség szerint a második helyen záró Veszprém teljesen feleslegesen volt hiperaktív és szorgalmas. Nem volt hova sietnie. A női BL meghatározó csapata, a Győr nem akart elhamarkodottan nyilatkozni az EHF döntéséről, Bartha Csaba klubelnök megvárja a csoportkör utolsó fordulóját, és csak azután osztja meg a véleményét a nyilvánossággal. Meglepő lenne, ha a klubelnök repesne az örömtől a plusz két meccs miatt.

És akkor mit mondjon Nikola Karabatic? Ha kampányfilmmel nem tudta meggyőzni a társaival az EHF-et a mesterségesen összesűrített versenynaptár következményeiről, akkor most minek erőlködjön? Fölösleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!