jegyzet

2021.10.13. 06:30

Felemás

Fábik Tibor

Oslóban szörnyen kezdődött számunkra a múlt vasárnap véget ért birkózó-világbajnokság. Szabadfogásban mind a négy versenyzőnk már az első meccsén kiesett, és bizony nagy verést kaptunk: 5–0-s, 10–0-s, 12–2-es vereségeket jegyezhettünk fel, utóbbi két meccs nem is ment végig, tíz pont különbségnél technikai tust hirdettek ki. Negyedik indulónkat pedig konkrétan két vállra fektették. A női mezőnyben (írd és mondd!) egyetlen versenyzőnk volt, az ő első fordulós, 5–2-es vereségét szinte már sikernek fogtuk fel – őt legalább nem dobták ki a szőnyegről.

A krónikához hozzátartozik, hogy a négy szabadfogású indulónk között két honosított orosz volt, rendes gyerekek, csak hát, ha valakiktől, akkor tőlük várnánk az eredményt. S ilyenkor persze rögtön fellángol a vita, hogy érdemes-e honosítani; az igenre és a nemre is vannak indokok. Mert az igazsághoz hozzátartozik, hogy a harmadik honosított oroszunk, Muszukajev Iszmail kihagyta a világbajnokságot, és vele nem fürödtünk be, hiszen az előző vb-n bronzérmes lett, ezzel megszerezte az olimpiai kvótát, Tokióban pedig az ötödik helyen végzett.

De most ne vesszünk el a honosítás kérdésében, mert a vb vége kötöttfogásban már egészen másképp alakult ránk nézve. A tokiói játékok birkózóversenyeinek két magyar hőse közül a 77 kg-ban olimpiai bajnok Lőrincz Tamás 34 évesen visszavonult, a 87 kg-ban ezüstérmes, három évvel fiatalabb öccse, Viktor folytatja, s ugyan Oslóban ő sem indult, de a szakágban a hazai új generáció alaposan kivágta a rezet. A Tokióban ötödik Szőke Alex (97 kg) ezüstérmet nyert, és lett négy ötödik helyünk, ezeket Torba Erik (63 kg), Lévai Tamás (77 kg), Szabó László (82 kg) és Takács István (87 kg) szerezte a norvég fővárosban. A nyolc indulónk közül öten odaértek a pontszerző helyekre, és még egy érem is összejött.

A szakágtól ez nagyon szép eredmény – főleg azt nézve, hogy Szőke és Takács egyaránt 21 éves, Lévai 22, Torba 25, s csak a 30 esztendős Szabó számít korosabbnak. A három „U23”-s közül amúgy Szőke már nyert junior Eb-t, Takács junior-Európa- és világbajnok, Lévai ugyancsak junior-Eb-1., s ezüstérmes volt az idei U23-as Eb-n. A kötöttfogású vonalon voltak jelei annak, hogy jó úton járunk. A női szakágat se temessük, ott is akadnak nagy tehetségeink, akiket most azért nem dobtunk be a mély vízbe, mert az U23-as vb-re készülnek.

Csak azzal a fránya szabadfogással is kellene kezdeni valamit.

Olimpiai arany- és ezüst ide, vb-ezüst oda, jó lenne, ha a sportágban a gondokat nem söpörnék a szőnyeg alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!