jegyzet

2021.11.19. 06:30

Petrescu

Fábik Tibor

Szerdai hír szerint román állampolgárságot kapott Sidi Péter világ- és Európa-bajnok sportlövő. Azt már előre lehetett tudni, hogy a bukaresti kormány november 17-i ülésének napirendje tartalmazta a rendelettervezetet, amely erre vonatkozott, s a bevetett gyakorlatnak megfelelően formaság volt, hogy a sportoló kérelmét pozitívan bírálják el a legmagasabb szinten.

Szomorú történet ez nekünk, de minden bizonnyal Sidinek is, aki az év elején még úgy készült az olimpiai kvótája birtokában, hogy Tokióban éremért lőhet. Ám végül el sem jutott az ötkarikás játékokra. A Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) elnöksége júniusban két évre tiltotta el, amiért márciusban az indiai világkupán bement a később itt pozitív doppingmintát szolgáltató, Európa-bajnok Péni István szobájába – amit a szálloda biztonsági kamerája is rögzített –, s utóbbi szerint ezt jogtalanul tette. Sidi azzal védekezett, hogy versenyzőtársa hívta oda egy megbeszélésre, és tagadta, hogy ő csempészett volna doppingszert a vitaminjai közé. Péni mindenesetre szabotázst kiáltott, s a védekezését a hazai és a nemzetközi szövetség is elfogadta. Itthon pedig Sidit elmeszelték, a nem névre szóló olimpiai kvótája másra szállt át.

Sidi és Péni között régóta nagyon rossz a viszony, gyakoriak voltak közöttük a nyílt színi ordibálások, vádaskodások, áskálódások; elkeserítő, hogy a magyar szövetség nem tudott rendet tenni közöttük. Mindez oda vezetett, hogy hiába van, illetve most már csak volt két klasszis versenyzőnk, az utolsó olimpiai érmünk a sportágban Tokió után is az idén elhunyt Igaly Diána 2004-es aranya. Péni István Tokióban csak 5., 7., és 10. helyezést szerzett, holott két számában világranglista-vezetőjeként érkezett Japánba. Ám kinek ne tépázná meg azt idegrendszerét az állandó hadakozás?

Sidi amúgy manapság is versenyez külföldön, és ezt jogszerűen teszi, mert Romániában is rendelkezik versenyengedéllyel – felesége, Sidi Roxána, a román válogatott erőssége. Nem meglepő tehát, hogy a románoknál kötött ki.

A 43 éves, állandó lakhelyét Magyarországon megtartó komáromi sportlövő – akinek az olimpiákról ugyancsak az ötödik hely a legjobb eredménye, mint Péninek – nekünk már nem fog érmet nyerni. Az pedig fájdalmas lesz számunkra, ha a magyar színekben induló lövőket megelőzve a román zászló alatt áll majd a dobogón. Szétnézve az országváltásához kapcsolódó internetes hozzászólások között, bizony nem az a legkeményebb beszólás, hogy akkor most már versenyezzen Sidi Petrescu néven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!