A magyar lázadó

Szilágyi László

Babos Tímea osztott, szorzott. Hosszan morfondírozott, majd nagy nehezen kiizzadta magából a döntést, és ennek akár örülhetnénk is. Babos Tímea sokkal bátrabb volt a világelső Novak Djokovicnál. A hússzoros Grand Slam-győztes szerb teniszező hosszú hónapok óta fenyegetőzött az Australian Opentől való távolmaradással, de hivatalosan nem mondta le a részvételt. Babos Tímea viszont megtette. A párosban négy Grand Slamet nyert, kétszeres világbajnok játékos bejelentette, hogy kihagyja a januári viadalt.

– A karrieremben eljutottam arra a pontra, amikor 

nem minden a kereseti lehetőség és az esetleges dicsőség.

 Egyszerűen nem tudok azonosulni az ausztrál kormány intézkedéseivel, az esetleges karanténkötelezettséggel, ahogy a Covid-táborok is elrettentenek. Őszintén mondom, hogy nem mennék nyugodt szívvel Ausztráliába sem az egyéni kvalifikációs tornára, sem pedig a kedvenc páros Grand Slam-versenyemre – fogalmazott Babos Tímea a közösségi oldalán.

A világranglista 160. helyén álló, soproni játékosnak négy győztes mérkőzést kellett volna megvívnia egyéniben ahhoz, hogy a főtáblára kerüljön. Párospartnerei az utóbbi időben gyakran cserélődtek, jelenleg azt is nehéz lett volna megmondania, hogy vajon kivel indulna az év első Grand Slam-tornáján. Ezt ő maga is megerősítette, de megígérte, hamarosan bejelenti, hogy a 2022-es idényben kivel indul a páros versenyeken.

A kérdés persze nem aktuális, Babos Tímea ugyanis az anyagi és erkölcsi megbecsültség örömeit élvezve jutott arra az elhatározásra, hogy nem kér az ausztrál szabályokból. Egyelőre nem tudhatjuk, hogy a magyar játékos november végéig megkapta-e a második oltást, ami az Ausztráliába történő belépés nulladik feltétele. Esetleg a tavalyi emlékek rettentették el a 28 éves magyar teniszezőt, amikor több mint hetven induló kényszerült legalább kéthetes karanténra egy hotelszobába zárva, mert a beutazás alatt olyan repülőjáraton ült, amelyen később az ausztrál hatóságok több pozitív koronavírusos esetet találtak.

Babos Tímea az első magyar versenyző a világ egyik (ha nem a) legnépszerűbb egyéni sportágában, aki nyíltan felvállalta az ellenvéleményét a járványkezelés vélt vagy valós anomáliái ellen. Ő maga vallotta be, hogy sokat nyomott a latban az anyagi biztonság. Vajon a nála előkelőbb helyen álló magyar játékosok, Bondár Anna, Udvardy Panna és Gálfi Dalma is ugyanígy gondolják, csak ők még nem engedhetik maguknak a bojkottot? Ez jó kérdés.