jegyzet

2018.08.14. 06:30

Öregek a háznál

Fábik Tibor

A múlt héten a magyar sport három nagy öregje is megmérette magát. A 2004-es athéni olimpia diszkoszvetőversenyében ezüstérmes Kővágó Zoltánról bizonyára keveseknek villan be, hogy két éve ott volt a riói játékokon is, és a hetedik helyen végzett. A már 39 éves szolnoki atléta szereplése most a berlini Eb-n még kevésbé volt hangsúlyos, bár az idei legjobbjával harmadik lehetett volna, ettől messze járt, és a döntőbe sem került be. Ám esze ágában nincs leadni a szerelést, és nem is csak Tokióig tervez. Ha Budapest megkapja a 2023-as vb rendezését, akkor azon is elindulna.

A hozzá képest ifjú, 32 éves Cseh László sokkal inkább reflektorfényben van, elvégre az elmúlt tizenhat évben egyetlen olimpián, világ- és Európa-bajnokságon sem maradt érem nélkül. Az ötkarikás játékokról négy ezüstje és két bronza van, kétszeres világ- és – leírni is döbbenetes – 33-szoros Európa-bajnok.

Glasgow-ban véget ért a nagy sorozata. 200 méter pillangón a selejtezőben hiába volt az ötödik legjobb eredménye, a magyarok között Milák, Kenderesi és Biczó mögött csak negyedik lett, így nem jutott tovább. 100 méter pillangón az elődöntőben ő úszta a legjobb időt, aztán a fináléban ettől elmaradva nyolcadik lett. Tegyük hozzá, hogy az elődöntős idejével az ötödik helyen végzett volna. Az Eb után most háromhetes szabadságát tölti, hogy utána újra belevágjon a munkába, mert úgy érzi, még sok van benne. Edzője, Plagányi Zsolt az Eb előtt azt állította, hogy tanítványa jobb formában van, mint amikor három éve a kazanyi vb-n megnyerte a 200 pillangót, és nyilván nem állított valótlant. Az más kérdés, hogy ennek a Glasgow-ban vajon miért nem lett visszaigazolása.

Azt, hogy Ungvári Miklós milyen formában van, a cselgáncsozók budapesti Grand Prix-versenye előtt nem sejthettük.

A dzsúdósoknak nem önmagukat kell legyőzniük,

minél messzebbre elhajítani a diszkoszt, itt nem az óra az ellenfél, hanem hús-vér riválisok jönnek szembe. A már 37 éves ceglédi versenyző, a 2012-es londoni olimpia ezüstérmese, háromszoros Európa-bajnokunk legutóbb csaknem egy éve vívott éles meccset, azóta átesett egy vállműtéten, ám a visszatérése után a legszebb napjait idézte. Szombaton a 73 kg-os súlycsoportban mind a hat ellenfelét legyőzve diadalmaskodott, mindegy volt neki, hogy egy tizenöt évvel fiatalabb osztrák reménység vagy a döntőben olimpiai bronzérmes japán az ellenfél, mindenkivel elbánt.

Egyszersmind megmutatta, hogy nem csak a szentimentalizmus mondatja velünk: jó az öreg a háznál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!